Veelgestelde vragen

Aanhanger BE

 • Kan iedereen een 1-daagse opleiding boeken?

  Als je geen ervaring hebt met een aanhanger, weinig rijervaring hebt of moeite hebt met het achteruit rijden dan is een proefles een uitkomst. Je kunt dan samen met de instructeur ervaren hoeveel rijlessen er nodig zijn.

 • Moet ik opnieuw mijn theorie behalen?

  Nee, met een geldig Nederlands Rijbewijs B kun je de rijopleiding volgen en op rijexamen.

 • Waar starten de lessen?

  De lessen kunnen starten in Maastricht, Kerkrade, Elsloo of Horn.

 • Wanneer heb ik het BE Rijbewijs nodig?

  Het BE-rijbewijs is nodig als de maximum massa van het voertuig van de auto en van de aanhangwagen als zodanig vermeld staat in het kentekenbewijs van de auto en in het kentekenbewijs van de aanhangwagen, samengesteld meer bedraagt dan 3500 kg en minde bedraagt dan 7000 kg.

  Als een combinatie een totaalgewicht van meer dan 7000 kg heeft dan is dit vanaf 19 januari 2013 C1E-rijbewijs nodig. Een combinatie die onder de 3500 kg blijft, kan volstaan met het b-rijbewijs.

 • Wanneer kan ik beginnen?

  Je kunt binnen veertien dagen beginnen met je aanhangerproefles.

 • Wat is de belangrijkste wijziging van dit jaar?

  BE-rijbewijs is nodig als de maximum massa voertuig van de auto en van de aanhangerwagen, als zodanig vermeld in het kentekenbewijs van de auto en in het kentekenbewijs van de aanhangwagen, samengeteld meer bedraagt dan 3.500 kg. en minder bedraagt dan 7.000 kg.

 • Wat zijn de mogelijkheden voor de BE opleiding?

  1 Duo BE Opleiding: met twee personen op 1 dag de opleiding en het rijexamen. ( veel ervaring en talent)

  2. Dagopleiding: je lest de hele dag en gaat 's middags op rijexamen.

  3. Regulier: Je verspreidt de rijlessen rustig over meerdere dagen met aansluitend het rijexamen.

Code 95

 • Wat is Code 95?

  Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs die aangeeft dat een chauffeur vakbekwaam is en mag rijden met voertuigen waarvoor rijbewijs C of D vereist is. Het is verplicht voor professionele chauffeurs die beroepsmatig rijden in vrachtwagens (C) of bussen (D).

  Om Code 95 te behalen, moeten vracht- en buschauffeurs een nascholingsprogramma volgen van in totaal 35 uur, bestaande uit verschillende cursussen. Deze nascholing is bedoeld om de verkeersveiligheid te bevorderen en de vakbekwaamheid te vergroten.

 • Wanneer heb je Code 95 nodig?

  Code 95 is verplicht voor professionele chauffeurs die beroepsmatig rijden met voertuigen waarvoor een rijbewijs C (vrachtwagen) of D (bus) vereist is. Dit betekent dat je Code 95 nodig hebt als je als beroepschauffeur werkzaam bent in de transportsector en je regelmatig vracht of passagiers vervoert. Zonder geldig Code 95-certificaat mag je niet rijden in voertuigen waarvoor Code 95 vereist is, zelfs niet als je in het bezit bent van een geldig rijbewijs C of D.

 • Hoelang is Code 95 geldig?

  Code 95 is geldig voor een periode van vijf jaar. Na deze periode moet een chauffeur de nascholing opnieuw volgen om het certificaat te vernieuwen. Dit houdt in dat bus- en vrachtwagenchauffeurs elke vijf jaar in totaal 35 uur aan nascholing moeten volgen om hun Code 95 geldig te houden.

 • Hoeveel uur is Code 95?

  Code 95 vereist in totaal 35 uur aan nascholing. Deze nascholing kan worden verdeeld over verschillende cursussen en trainingen die zijn goedgekeurd volgens de Europese richtlijnen.

  Bij Osseforth Opleidingen bieden we een ruim aanbod aan diverse goedegekeurde Code 95 cursussen. We bieden zelfs een Code 95 pakket voor 35 uur aan, dat alle vereiste nascholingsuren omvat. Je kunt deze vinden in onze cursusagenda

 • Hoe kan ik mijn Code 95 behalen?

  Om je Code 95 te behalen, moet je een nascholingsprogramma volgen van in totaal 35 uur. Bij Osseforth Opleidingen kun je kiezen om een compleet Code 95 pakket voor 35 uur te volgen of lossen cursussen. Je vindt al onze cursussen die goedgekeurd zijn volgens de Europese richtlijnen in onze cursusagenda inclusief mogelijkheid om direct te boeken en de actuele kosten. 

VCA

 • Hoelang duurt een VCA cursus?

  De duur van een VCA-cursus kan variëren afhankelijk van het type cursus. Bij Osseforth Opleidingen duurt een VCA cursus twee dagdelen. Het is ook mogelijk een online cursus te volgen.

 • Hoelang is een VCA certificaat geldig?

  Een VCA-certificaat is tien jaar geldig. Na deze periode moet de certificaathouder opnieuw een VCA-examen afleggen om zijn of haar kennis en bekwaamheid te toetsen en het VCA-certificaat te vernieuwen. 

 • Waar staat VCA voor?

  VCA staat voor veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers. Het is een certificeringssysteem dat gericht is op het verbeteren van de veiligheid op de werkvloer en het minimaliseren van gezondheids- en milieurisico's binnen bedrijven. Het VCA-certificaat toont aan dat een bedrijf voldoet aan de gestelde eisen. 

 • Wanneer is een VCA-certificaat verplicht?

  Een VCA-certificaat is vaak verplicht voor werknemers die werkzaam zijn in sectoren zoals bouw- en techniek waar veiligheid, gezondheid en milieu van groot belang zijn. Het is belangrijk om de specifieke eisen van de branche, het land en de opdrachtgever te controleren om te bepalen of een VCA-certificaat verplicht is voor een bepaalde functie of opdracht. 

 • Wat is een VCA cursus?

  Een VCA-cursus is een opleiding gericht op veiligheid, gezondheid en milieu (VGM) conform de VCA-richtlijnen. De cursus is bedoeld voor medewerkers die werkzaam zijn in sectoren waar veiligheid en gezondheid van groot belang zijn. 

Vrachtwagen-Bus

 • Beschikken jullie over een C1 voertuig?

  Ja, voor lichte vrachtwagens tot 7500 kg beschikken we over een eigen Iveco vrachtwagen. Speciaal voor het C1 rijbewijs.

  Voor het C1E rijbewijs beschikken we ook over een goedgekeurde aanhanger.

 • Beschikken jullie over een trekker met oplegger?

  Ja, sinds 1 juni van dit jaar beschikken we over een Scania Trekker Oplegger. Dit is een automaat. Als je hiermee slaagt voor het rijexamen dan krijg je het rijbewijs CE bijgeschreven. ( je hoeft dit niet met een schakelvoertuig af te leggen)

 • Hoe snel kan ik mijn opleiding afronden?

  Je kunt de opleiding in een dagopleiding volgen waardoor je de gehele theorie binnen een maand kan afronden. Ook kun je ervoor kiezen om de avondopleiding te volgen. Je volgt de cursus in 1 of 2 avonden per week. Je bent dan drie maanden bezig met je theorie. De praktijk kan vanaf 5 dagen.

 • Is Osseforth Opleidingen goedgekeurd als SOOB opleider

  Ja, Osseforth Opleidingen is gecertificeerd als SOOB opleider. Dit houdt in dat transportbedrijven recht op subsidie hebben voor een aantal opleidingen.

  1 Dag Heftruck Veiligheidscertifcaat       €  45,-- subsidie
  2 Dag Heftruck Veiligheidscertificaat      €200,-- subsidie
  1 Dag Reachtruck Veiligheidscertifaat     €150,-- subsidie

  ADR cursus initieel                                  €125,-- subsidie
  ADR Cursus Verlenging                          €  50,-- tot € 125,-- subsidie

  Praktijkcursus Code 95                            €100,-- subsidie
  Chauffeur LZV 2 Dagen                          €350,-- subsidie

  Rijbewijs C en CE 35% op de totale cursuskosten.

  Er zijn nog een 30 tal cursussen. Kijk voor meer info op www.soobsubsidiepunt.nl

   

   

 • Moet ik een medische keuring volgen?

  Ja, deze keuring is belangrijk en doe deze voor aanvang van de opleiding. Deze vindt bij verkeersschool Osseforth plaats. ( mag alleen worden uitgevoerd door een gecertificeerde Arbo Arts) 

  Als je wordt afgekeurd mag je geen vrachtwagenrijbewijs behalen.

 • Moet ik in het bezit zijn van een autorijbewijs?

  Ja, je moet in het bezit zijn van een autorijbewijs als je begint met de rijlessen. Voor het theoretisch gedeelte is dit niet nodig!!

 • Waarom zijn jullie zo goedkoop?

  Osseforth Opleidingen is ingeschreven in een Verkort beroepsregister, waardoor de particuliere klant geen 21% BTW hoeft te betalen.

 • Wanneer heb ik het vrachtwagen of busrijbewijs nodig?

  Als ik met een voertuig ga rijden dat meer weegt dan 3500 kg (leeg plus laadvermogen)

  Is dit totaalgewicht niet zwaarder dan 7500 kg, dan is het C1 rijbewijs voldoende.
  Theorie: Verkeer/Techniek en Administratie Goederenvervoer
  Is dit totaalgewicht meer dan 7500 kg dan C rijbewijs:
  Theorie: Verkeer/Techniek, Administratie Goederenvervoer.

 • Wat is het C1E-rijbewijs?

  Als een combinatie een totaalgewicht van meer dan 7.000 kg heeft, dan is dit vanaf 19 januari 2013 verplicht om een C1E-rijbewijs te behalen. Een combinatie die onder de 3.500 kg blijft, kan volstaan met een B-rijbewijs.

 • Wat zijn de regels voor het beroepsmatig gebruik C1 en C rijbewijs?

  Wanneer je meer dan 12 uur per week gebruik maakt van het C1 of C rijbewijs dan valt dit onder beroepsmatig gebruik.

  Hiervoor moet er de volgende theorie en praktijk behaald worden:
  Theorie: Verkeer/Techniek, Administratie Goederenvervoer en cases.
  Praktijk: Toets Besloten Terrein en Praktische Toets

Vaarbewijs

 • Aan welke medische eisen moet ik voldoen?

  Om een Klein Vaarbewijs te verkrijgen moet je voldoen aan de keuringseisen voor de binnenvaart. Tot en met het examen heb je formeel nog niets te maken met medische eisen. Pas als je geslaagd bent en een aanvraag indient voor het Klein Vaarbewijs moet duidelijk zijn dat je voldoet aan de keuringseisen. Je moet daartoe een Eigen Verklaring invullen. Deze ontvang je op het moment dat je het vaarbewijs aanvraagt. Als alle vragen met 'nee' zijn beantwoord stuur je de Eigen Verklaring samen met de aanvraag voor het Klein Vaarbewijs naar de Stichting Vamex.

  Als op de Eigen Verklaring één of meer vragen met 'ja' zijn beantwoord laat je een arts een schriftelijke verklaring afgeven, waaruit de aard en de ernst van de aandoening blijkt. De Eigen Verklaring wordt, samen met de verklaring van de arts, beoordeeld door de medisch adviseur vaarbewijzen van het CBR. De contactgegevens staan op de Eigen verklaring.

  Twijfel je of het wel zin heeft om aan de cursus of het examen te beginnen omdat je misschien straks geen vaarbewijs zou kunnen krijgen vanwege een medische aandoening, dan kun je helaas niet tevoren al een Eigen verklaring invullen. Je kunt je echter wel volledig laten keuren, volgens de keuringseisen voor de binnenvaart, door een van de door de IVW aangewezen keuringsartsen, Dit brengt extra kosten met zich mee, maar je hebt dan wel een antwoord op je vraag.

  Heb je vragen over de beoordeling van de Eigen Verklaring, dan kun je deze stellen aan de medisch adviseur vaarbewijzen van het CBR: vaarbewijzen@cbr.nl

 • Hoe lang is het Klein Vaarbewijs geldig? (bron: Vamex)

  Per 1 juli 2014 is de verplichte verlenging van het vaarbewijs op 70-jarige leeftijd wettelijk afgeschaft. Ook het daarna elke 5 jaar opnieuw verlengen van het vaarbewijs is niet langer meer nodig.

  Met deze wetswijziging is het Klein Vaarbewijs en het Groot Pleziervaartbewijs dus onbeperkt geldig geworden. Dit geldt ook voor alle bestaande vaarbewijzen die voor 1 juli 2014 zijn afgegeven en nog een vervaldatum op het vaarbewijs hebben. Vaart u alleen in Nederland? Als u uw vaarbewijs alleen in Nederland gebruikt, dan kunt u gewoon met uw vaarbewijs blijven varen, ook al heeft uw vaarbewijs een vervaldatum die inmiddels is verstreken. Uw vaarbewijs is immers op basis van de nieuwe wetgeving onbeperkt geldig. De geldigheid van alle vaarbewijzen zal door de politie in Nederland gecontroleerd worden op basis van de nieuwe regelgeving. Vaart u in het buitenland? Als u ook in het buitenland gebruik wilt maken van uw vaarbewijs, is het verstandig uw vaarbewijs met een (binnenkort) verlopen vervaldatum om te ruilen voor een nieuw exemplaar zonder vervaldatum. Daarmee voorkomt u in ieder geval mogelijk lastige discussies met de buitenlandse politie, die vaak niet op de hoogte is van wetswijzigingen in een ander land. Wilt u uw vaarbewijs omruilen voor een nieuw exemplaar zonder vervaldatum, dan kunt u via het blauwe blok hiernaast een omzetting aanvragen.

  Per 1 juli 2014 is de verplichte verlenging van het vaarbewijs op 70-jarige leeftijd wettelijk afgeschaft. Ook het daarna elke 5 jaar opnieuw verlengen van het vaarbewijs is niet langer meer nodig.

  Met deze wetswijziging is het Klein Vaarbewijs en het Groot Pleziervaartbewijs dus onbeperkt geldig geworden. Dit geldt ook voor alle bestaande vaarbewijzen die voor 1 juli 2014 zijn afgegeven en nog een vervaldatum op het vaarbewijs hebben.

 • Hoe regel je het vaarbewijs theorie examen?

  De vaarbewijsexamens worden afgenomen door het exameninstituut VAMEX. Het theorie-examen vindt plaats in Den Bosch. De kosten voor het examen zijn €49,-. Het theorie-examen kun je rechtstreeks reserveren via www.vamex.nl.

  Volgens de wet hoeft er geen praktijkexamen te worden afgelegd.

  Osseforth Opleidingen organiseert 4x per jaar een vrijblijvene praktijkavond waarbij je zelf o.a. kunt leren varen en kunt aan- en afmeren.

   

   

 • Ik heb een jetski, welk vaarbewijs past daarbij?

  Voor een Jetski, heb je op rivieren, kanalen en binnenmeren (bv het Julianakanaal) Vaarbewijs 1 nodig, ga je vervolgens varen op een ruim binnenwater zoals de Westerschelde, Oosterschelde, de Waddenzee of het IJsselmeer,  dan heb je Vaarbewijs 2 nodig.

 • Ik wil gaan varen in het buitenland. Hoe is dit geregeld?

  De meeste Europese landen hebben met elkaar afgesproken dat bezoekende watersporters voor zeil- en motorboten een Internationaal Vaarbewijs, het International Certificate of Competence (ICC) moeten hebben. Het is zelfs vaak zo dat ook al bent u in Nederland niet vaarbewijsplichtig, u in het buitenland wel om een ICC wordt gevraagd als u daar met een pleziervaartuig vaart.

  Het ICC wordt in Nederland afgegeven door VAMEX en is geïntegreerd met het Klein Vaarbewijs. Mocht u nog in het bezit zijn van een voor 1 januari 2010 door de ANWB afgegeven papieren ICC dan blijft deze geldig tot de vervaldatum. Als u uw oude ICC wilt verlengen kan dit alleen door een omzetting aan te vragen van uw huidige vaarbewijs. Daarmee heeft u dan beide documenten op één pas.

  Het geïntegreerde document kent twee versies, afhankelijk van het geldende vaargebied:

  • Het Klein Vaarbewijs I (of GPB I) is tevens een ICC Inland waters
  • Het Klein Vaarbewijs II (of GPB II) is tevens een ICC Inland + Coastal waters

  Afgifte van het ICC is ook mogelijk op basis van het (Beperkt) Groot Vaarbewijs A of B of het Rijnpatent. Dit leidt automatisch tot de afgifte van een van de bovengenoemde gecombineerde versies.

  Naast de bovengenoemde geïntegreerde versies geeft VAMEX ook een los ICC Coastal Waters af, aan diegenen die niet beschikken over een van de bovengenoemde vaarbewijzen, maar wel in het bezit zijn van het diploma Theoretische Kustnavigatie (TKN) van het Watersportverbond. 

  Meer informatie

  Wanneer u met uw boot naar of in het buitenland wilt varen is het raadzaam u voldoende voor te bereiden en u  te (laten) informeren over de algemene en specifieke regels en voorschriften die in bepaalde landen gelden. Zowel de ANWB als het Watersportverbond geven op hun website uitgebreide informatie over varen in het buitenland, welke papieren en verzekeringen nodig zijn en welke specifieke regels per land gelden.

 • Vanaf welke leeftijd kan ik het vaarbewijs gaan halen?

  Het Klein Vaarbewijs wordt afgeven vanaf 18 jaar. Het is wel mogelijk om al examen te doen voordat je 18 jaar bent.

 • Wanneer heb ik Vaarbewijs 1 nodig?

  Als je gaat varen met een boot/schip waarvan de lengte minimaal 15 meter is en maximaal 25 meter is en/ of sneller vaart dan 20 km/ uur heb je een vaarbewijs nodig.

  Vaart u alleen op 'kleine binnenwateren' zoals rivieren, meren en plassen en komt u verder niet op ruim water zoals de Oosterschelde, IJsselmeer of Wadden, dan kunt u volstaan met het Klein Vaarbewijs-1 (VB-1).Het Klein Vaarbewijs 1 is gecombineerd met het internationale vaarbewijs (ICC) inland waters. U kunt hiermee in het buitenland op het binnenwater varen.

   

 • Wanneer heb ik Vaarbewijs 2 nodig?

  Als je gaat varen met een boot/schip waarvan de lengte minimaal 15 meter is en maximaal 25 meter en/ of sneller vaart dan 20 km/ uur heb je een vaarbewijs nodig. Als je dan gaat varen op ruim binnenwater ( Waddenzee, IJsselmeer, Markermeer, Wester- en Oosterschelde) en de zee dan heb je vaarbewijs 2 nodig. Het maakt niet uit hoe hard de boot/schip kan.

 • Wat is het verschil tussen vaarbewijs 1 en 2?

  Het verschil tussen vaarbewijs 1 en 2 is niet de lengte of de snelheid van de boot, maar waar je gaat varen. Op rivieren, kanalen en binnenwateren vaarbewijs 1. Vaarbewijs 2 is verplicht als je gaat varen met een vaarbewijsplichtig schip op bijv; de Wadden, Ijsselmeer, Markermeer, Ooster- en Westerschelde en de zee.

 • Welke Cursusmateriaal is er nodig?

  Tijdens de cursus Vaarbewijs 1 en 2 gebruiken we de speciaal voor de cursus ontwikkeld Theorieboek Vaarbewijs 1en 2. Deze Studiewijzer bevat de volledige leerstof voor Vaarbewijs 1 en meer dan 700 oefenvragen.

  Naast het theorieboek bieden we u de uitgebreide online adaptive elearning module aan met tekeningen, plaatjes en filmpes. Via de app krijg je iedere dag circa 40 vragen gestuurd die je op je smartphone kunt oefenen. En als je een onderwerp onder de knie hebt krijg je er geen vragen mee over. Zo leer je alleen datgene wat je niet beheerst.

 • Welke onderwerpen worden behandeld ?

  o.a. de manoeuvreereigenschappen van een schip; de veiligheid; de betonning; het berekenen van waterdiepte en brughoogte; de betekenis van de diverse markeringslichten; de op de binnenwateren geldende reglementen en de voorrangsregels.

Traktorrijbewijs T

 • Hoe ziet het praktijkexamen eruit bij het Tractor Examen?

  Toelatingseisen: Minimaal 16 jaar en in het bezit van een geldig theoriecertificaat T rijbewijs

  Totale examenduur is 85 minuten. ( rijtijd is 60 minuten)
  Praktijkexamen kost € 350,-- incl huur tractor en docent.

  Uit een pilot is gebleken dat 12 rijlessen minimaal is en dat de slaagkans op 90% ligt bij 20 rijlessen.

 • Hoe ziet het theorie examen eruit bij het Traktorrijbewijs?

  Het zijn 50 meerkeuzevragen, waarvan je er 35 dient goed te hebben. Deze ceizuur wordt aangescherpt te zijner tijd.
  Je kunt het theorie-examen afleggen vanaf 15,5 jaar en het behaalde theoriecertificaat is 18 maanden geldig.
  Het theorie-examen kan behaald worden in Maastricht en in Venlo. 
  Het praktijkexamen vindt plaats in Sittard of in Elsloo.

  De kosten bedragen circa €55,--voor het theorie-examen.

 • Ik heb mijn B rijbewijs behaald voor 1 juli 2015. Moet ik mijn T rijbewijs halen?

  Nee. Als je op 1 juli 2015 een B rijbewijs bezit, mag je hiermee in de periode tussen 1 juli 2015 de datum waarop je rijbewijs verloopt, een LBT en MMBS besturen. Bij de eerstvolgende vernieuwing van het B rijbewijs na 1 juli 2015 zal de categorie "T" automatisch worden bijgeschreven. Na de overgangsperiode ( juli 2015- juni 2025) is het niet meer mogelijk een B rijbewijs om te wisselen voor een rijbewijs B + T. 

  Vanaf 2015 mag je een LBT of een MMBS besturen als je een rijbewijs T hebt.

 • Ik heb mijn B rijbewijs op mijn 17e behaald via 2 to drive. Mag ik een LTB besturen en heb ik ook re

  Ja, maar pas nadat je 18 jaar bent geworden. Dan hoeft er geen begeleider meer mee en is een begeleiderspas niet meer nodig. Overigens geldt dit alleen als je het B rijbewijs voor 1 juli 2015 hebt behaald.

 • Ik heb mijn B rijbewijs voor 1 juli 2015 gehaald. Mag ik Tractor rijden zonder dat dit op het rijbew

  Ja, als je je rijbewijs hebt gehaald voor 1 juli 2015 kun je gewoon met een tractor op de openbare weg rijden zonder dat er een T op het rijbewijs staat. 

  Zorg er wel voor dat je bij de eerstvolgende rijbewijs vernieuwing bij het gemeentehuis aangeeft dat er een T bij gezet moet worden. Daar heb je 10 jaar de tijd voor. ( na 10 jaar zul je opnieuw het rijbewijs moeten halen)

 • Ik heb mijn C rijbewijs. Moet ik mijn T rijbewijs halen?

  Nee. in dat geval bezit je namelijk ook een B rijbewijs. Haal je na 1 juli 2015 je C rijbewijs, dan wordt de categorie "T"meteen bijgeschreven. Gedurende de overgangsperiode mag je met een geldig C rijbewijs, zonder dat de categorie "T" expleciet is bijgeschreven, net als bij het B-rijbewijs, een LBT of MMBS besturen.

 • Ik woon niet in Nederland en of ik heb niet de Nederlandse Nationaliteit. Maakt dat wat uit?

  Ik woon niet in Nederland. Kan ik wel in Nederland op examen?
  Nee, je dient een half jaar te zijn ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. 

 • Voor wie is het traktorrijbewijs bedoeld?

  Voor degene die op 1 juli 2015 16 jaar zijn en die willen gaan rijden op een Traktor (LTB) en een MMBS op de Openbare weg.

  Uitzonderingen: Voertuigen niet breder dan 1,30 m bedoeld voor specifieke werkzaamheden (maaien, vegen, poepzuigen, sneeuwschuiven, strooien, heffen) en NIET voorzien van een koppeling voor een aanhangwagen.

  Overgangsregelingen:
  - in bezit van rijbewijs B op 1 juli 2015
  - in bezit van trekkercertificaat op 1 juli 2015.

  Vrijstelling:
  - in bezit van een rijbewijs C

 • Waar vind het praktijkexamen plaats?

  In Sittard bij het Fortuna Stadion. (CBR)

 • Waarom moet ik ook een Eigen Verklaring invullen?

  Het T rijbewijs is een volwaardig rijbewijs, in tegenstelling tot het trekkercertificaat. Voor de afgifte van een rijbewijs moet je daarom laten zien dat je rijvaardig en geschikt bent. Je geeft hiermee aan dat je lichamelijk en geestelijk geschikt bent voor het besturen van het voertuig. Het is niet noodzakelijk om dit bij een huisarts of arbo arts te laten invullen. Alleen in geval als er een beperking is of als het CBR nader onderzoek wenst.

 • Waarom wordt het Trekker rijbewijs ingevoerd?

  De belangrijkste reden voor de invoering van het T-rijbewijs is het verbeteren van de verkeersveiligheid. Er gebeuren nu namelijk relatief veel ongelukken met Landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT’s) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS’en), waarbij vooral andere weggebruikers zoals voetgangers en fietsers gevaar lopen. In tegenstelling tot alle andere soorten voertuigen is het jaarlijks aantal slachtoffers door ongelukken met LBT’s de laatste jaren niet gedaald. En omdat LBT's en MMBS'en vaker worden ingezet in bijvoorbeeld de bouwsector, komen LBT's en MMBS'en steeds vaker op de openbare weg.

  De invoering van het T-rijbewijs moet de rijvaardigheid van de bestuurders verbeteren. De verwachting is dat het verkeer veiliger wordt omdat bestuurders van LBT’s en MMBS’en beter weten hoe ze veilig aan het verkeer kunnen deelnemen.

  Voor alle andere gemotoriseerde voertuigen (van scooters tot vrachtwagens) is al een rijbewijs nodig, en vanaf 1 juli 2015 dus ook voor de LBT’s en MMBS’en. Nederland is één van de laatste landen in Europa waar het T-rijbewijs wordt ingevoerd.

 • Wanneer heb je een trekker rijbewijs nodig?

  Alle bestuurders van een LBT en MMBS op de openbare weg dienen in het bezit te zijn van een T-rijbewijs. Het T-rijbewijs geldt in principe voor alle LBT’s en MMBS’en. Er zijn twee uitzonderingen.

  1. LBT’s en MMBS’en die: inclusief verwisselbaar uitrustingsstuk aan de voorkant niet breder zijn dan 1,3 m en die worden gebruikt voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen. Deze voertuigen mogen niet zijn voorzien van de mogelijkheid om een aanhangwagen of getrokken verwisselbare machine te trekken.
  2. Voor heftrucks, die niet breder zijn dan 1,3 m, zonder aanhangwagen of verwisselbare getrokken machine, en die worden gebruikt voor het laden en lossen in de directe omgeving van een fabriekshal of magazijn is geen T-rijbewijs nodig. De scholing voor bestuurders van heftrucks die nu al verplicht is op basis van ARBO-wetgeving blijft gewoon bestaan.
 • Zijn er overgangsregelingen van toepassing?

  k heb mijn B-rijbewijs op mijn 17e behaald via 2toDrive. Heb ik ook recht op het T-rijbewijs? Ja, maar pas nadat je 18 jaar bent geworden en je het B-rijbewijs voor 1 juli 2015 hebt behaald. Dan hoeft er geen begeleider meer mee en is een begeleiderspas niet meer nodig.

  Ik heb een B-rijbewijs en ik kan/wil niet wachten op mijn T-rijbewijs tot mijn verlenging. Kan ik hem al eerder krijgen? 
  Ja, vanaf 1 juli 2015 kun je een B-rijbewijs omwisselen voor een B + T-rijbewijs, maar alleen als je het B-rijbewijs vóór 1 juli 2015 hebt behaald. De kosten zijn voor eigen rekening. Het eerder omwisselen is alleen noodzakelijk als je in het buitenland op een tractor wilt rijden. Zo hebben Duitsland en België hun eigen rijbewijzen voor landbouwvoertuigen. Verder is het niet noodzakelijk om direct om te wisselen, want als je voor 1 juli 2015 je B-rijbewijs hebt behaald, mag je tot het moment van vernieuwing gewoon een LBT of MMBS besturen.

  C-rijbewijs
  Ik heb mijn C-rijbewijs. Moet ik mijn T-rijbewijs halen? 

  Nee. Als je op 1 juli 2015 een C-rijbewijs bezit, mag je hiermee in de periode tussen 1 juli 2015 en de datum waarop je rijbewijs verloopt, een LBT en MMBS besturen. Bij de eerstvolgende vernieuwing van het C-rijbewijs ná 1 juli 2015 zal de categorie T automatisch worden bijgeschreven. Haal je na 1 juli 2015 je C-rijbewijs, dan wordt de categorie T meteen bijgeschreven.

  Trekkercertificaat

  Ik heb een trekkercertificaat, maar geen B-rijbewijs. Moet ik mijn T-rijbewijs halen?
  Nee, maar door de invoering van het T-rijbewijs komt het trekkercertificaat wel te vervallen.
  Tot één jaar na de invoering (dus tot 1 juli 2016) kun je het trekkercertificaat omwisselen voor een T-rijbewijs. Vanaf 1 juli 2016 is het trekkercertificaat niet meer geldig en kan het niet meer worden omgewisseld voor een T-rijbewijs. Je zal dan examen moeten doen om het T-rijbewijs te kunnen behalen.

  Hoe moet ik mijn trekkercertificaat omwisselen voor in een T-rijbewijs? 
  Voor meer informatie over het omwisselen van een trekkercertificaat voor een T-rijbewijs kun je terecht op de website van de RDW (www.rdw.nl). Let op: dit hoeft alleen als je in het bezit bent van een trekkercertificaat en niet in het bezit bent van een geldig B-rijbewijs of C-rijbewijs.

   

Taxi opleiding

 • Is er een Medische keuring nodig?

  Medische Keuring taxichauffeur
  Voor het aanvragen van de taxi pas is een Verklaring Omtrent Goed Gedrag en een medische keuring verplicht.

 • kan ik een tijdelijke taxikaart aanvragen?

  Ben je in een vergevorderd stadium dan kunnen de examens worden aangevraagd. Deze examens worden van te voren gepland. Hierdoor is het mogelijk om een tijdelijke taxikaart aan te vragen, zodat je direct aan de slag kunt gaan bij een werkgever.

 • Moet ik eerst het rijbewijs B behalen?

  U dient eerst het rijbewijs B te behalen voordat u kunt deelnemen aan de taxiopleiding.

 • Waaruit bestaat de taxi praktijk?

  De praktijkopleiding van de taxipas wordt vormgegeven in 1 dagdeel bestaande uit 4 uur praktijkles. Tijdens de praktijkopleiding worden 2 kandidaten samen in 1 dag opgeleid. Individuele begeleiding behoort ook tot de optie.

  De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Stratenkennis;
  • Oplossen van storingen;
  • Van A naar B rijden (onder vermelding van juiste procedure);
  • Klantvriendelijkheid.
 • Waaruit bestaat de taxi theorie?

  Theorie

  • Vakbekwaamheid Taxi; 8 uur klassikale begeleiding

  Lesmateriaal tijdens de cursus bestaat uit:

  • Taxiverkeer;
  • Taxivervoer;
  • Examentraining (500 vragen);
  • Kaart van Nederland;
  • Stadsplattegrond.
 • Wat betekent; de beperkte chauffeurskaart taxi?

  De beperkte chauffeurskaart taxi. De beperkte chauffeurskaart taxi is voor taxichauffeurs die rijden met vaste passagiers, op vaste routes en vaste tijden en die geen financiële handelingen verrichten in de taxi.

  De voorwaarden voor het verkrijgen en verlengen van de (beperkte) chauffeurskaart zijn:

  • Orginele Verklaring Omtrent het Gedrag niet ouder dan vier maanden
  • Orginele Geneeskundige verklaring niet ouder dan vier maanden
  • Geldig rijbewijs
  • (beperkt) chauffeursdiploma taxi

  Het (beperkte) chauffeursdiploma kunt u bij CCV behalen door te slagen voor het bijbehorende theorie- en praktijkexamen. Voor de examens hoeft u nog niet te beschikken over een Verklaring Omtrent Gedrag en Geneeskundige Verklaring.

  De (beperkte) chauffeurskaart kunt u aanvragen bij Kiwa Register.

  Voor chauffeurs die zich verder willen bekwamen, biedt CCV ook de examens sociale vaardigheden en doelgroepenvervoer aan.

 • Wat betekent; de volledige chauffeurskaart?

  De volledige chauffeurskaart taxi. Hiermee mag een taxichauffeur alle soorten taxivervoer verrichten.

  De voorwaarden voor het verkrijgen en verlengen van de chauffeurskaart zijn:

  • Orginele Verklaring Omtrent het Gedrag niet ouder dan vier maanden
  • Orginele Geneeskundige verklaring niet ouder dan vier maanden
  • Geldig rijbewijs
  • (beperkt) chauffeursdiploma taxi

  Het (beperkte) chauffeursdiploma kunt u bij CCV behalen door te slagen voor het bijbehorende theorie- en praktijkexamen. Voor de examens hoeft u nog niet te beschikken over een Verklaring Omtrent Gedrag en Geneeskundige Verklaring.

  De (beperkte) chauffeurskaart kunt u aanvragen bij Kiwa Register.

  Voor chauffeurs die zich verder willen bekwamen, biedt CCV ook de examens sociale vaardigheden en doelgroepenvervoer aan.

 • Wat is de duur van de opleiding?

  Duur van de opleiding:
  Afhankelijk van uw vooropleiding en ervaring kunt u kiezen uit twee soorten opleidingen; 1. de opleiding waarbij je de theorielessen en praktijk rijlessen volgt en 2. de opleiding waarbij je kiest voor de zelfstudie variant.

 • Wat zijn jullie opleidingslocaties?

  Opleidingslocaties
  De theorie-opleiding vindt plaats in de regio Geleen-Sittard, in een van de leslokalen in Elsloo. De praktijkopleiding vindt plaats in Venlo, Roermond of Maastricht. Voor de rijlessen beschikken we over een taxibus compleet ingericht voor het vervoer van 8 personen inclusief dubbele bediening...

Rij instructeur

 • Hoe lang duurt de opleiding tot rij-instructeur?

  Rij-instructeur Auto
  De opleiding duurt zo'n 7 maanden exclusief de stage. De tijdsduur van de stage is afhankelijk van de rijschool/ rij-instructeur waar je de stage volgt. Ook is dit afhankelijk van het niveau van de autoleerlingen. Drie maanden is gebruikelijk.

  Rij-instructeur Overige categorieën
  Gemiddeld duurt een dergelijke opleiding tussen de 3 en 6 maanden. De duur is afhankelijk van de tijd die u zelf heeft om de opleiding te volgen.

 • Hoeveel uren stage dien ik te volgen?

  Rij-instructeur Auto
  De verplichte stage duurt 40 uren. Hiervan zijn 5 uren passief (achter in de lesauto) en 35 uren actief (voor in de lesauto).

  Rij-instructeur Overige categorieën
  De stage van alle overige categorieën bestaat uit 20 actieve uren (voor in de auto). De enige uitzondering heirop is de categorie E; hiervoor dient men geen stage te lopen.

 • Kan iedereen beginnen aan de opleiding tot rij-instructeur?

  Rij-instructeur Auto
  Voor deelname aan de examens, moet je moet minimaal in het bezit zijn van je autorijbewijs en een diploma op VMBO-niveau. Heb je dit niet, dan moet je bij het examenbureau een intredetoets afleggen.

  Rij-instructeur Overige categorieën
  Voor deelname dien je in het bezit te zijn van het B-instructeursbewijs.

 • Kan ik de opleiding in termijnen betalen?

  Jazeker, je kunt de opleiding betalen in 10 gelijke termijnen.

  Ook kun je kiezen voor een betaling vanaf 100 euro per maand. Vraag wel even naar de voorwaarden!

 • Kan ik de opleiding ook volgen door middel van zelfstudie?

  Dat kan. Wel willen wij mensen erop attenderen dat de opleiding behoorlijk pittig is; mensen die ervaring hebben met het lesgeven, of veel ervaring hebben met wet- en regelkennis, kunnen kiezen voor zelfstudie.

 • Kan ik een vrijblijvend persoonlijk gesprek krijgen voor meer informatie?

  Jazeker kan dat. Ook verzorgen we vier keer per jaar een informatieavond waar de docenten en geslaagde leerlingen aanwezig zijn om al je vragen te beantwoorden.

 • Kan ik ook de opleiding tot rij-instructeur A, C, D of E bij jullie volgen?

  Dit kan! Je krijgt bovendien vrijstelling voor fase 2; onderwijskunde.

  Let op! Voordat je rij-instructeur kunt worden van een overige categorie dien je het B-certificaat in je bezit te hebben.

 • Op welke dagen vinden de lessen plaats? Rij-instructeur Auto
  De theorielessen worden gegeven op:
  - zaterdag-overdag
  - maandag en donderdag-avond

  De praktijklessen worden in onderling overleg gepland op:
  - maandag t/m zaterdag tussen 8.00 en 18.00

  Rij-instructeur Overige categorieën
  De theorie- en praktijklessen worden in onderling overleg ingepland op:
  - maandag t/m zaterdag tussen 8.00 en 18.00

   

Nascholing Code 95

 • Bedrijfshulpverlener hercertificering (N26)

  Het besluit Bedrijfshulpverlening Arbeidsomstandighedenwet verplicht werkgevers om de bedrijfshulpverlening te organiseren. Afhankelijk van de omvang van het bedrijf en aan de hand van een risico-inventarisatie en –evaluatie (ri&e) dienen een aantal werknemers als bedrijfshulpverlener (BHV-er) te worden aangesteld.

  Daarbij is het belangrijk dat bedrijfshulpverleners jaarlijks hun kennis en vaardigheden opfrissen door het volgen van de opleiding Bedrijfshulpverlener Herhaling.

 • Bent u al als beroepschauffeur werkzaam?

  Buschauffeurs moeten voor september 2015 tenminste 35 uur nascholing gevolgd hebben en vrachtwagenchauffeurs voor september 2016. Daarna moeten de chauffeurs hun vakbekwaamheid iedere vijf jaar verlengen, steeds door het volgen van 35 uur nascholing.

 • Bent u een nieuwe vrachtwagen chauffeur?

  Iedereen die sinds 1 maart 2009 geslaagd is voor zijn vakbekwaamheid krijgt vijf jaar de tijd om zijn vakbekwaamheid te verlengen. Dit doet de chauffeur door het volgen van de 35 uur nascholing.
  Voor nieuwe chauffeurs geldt dus niet de eenmalig langere termijn van zeven jaar, die voor huidige werkzame chauffeurs wel geldt.

 • Hoelang is het VCA basis diploma geldig?

  Het certificaat heeft een geldigheidsduur van 10 jaar.

 • Hoelang is het VCA-VOL certificaat geldig?

  Een VCA-diploma is tien jaar geldig. Daarna moet het examen opnieuw worden afgelegd

 • Kan ik de cursus laten meetellen voor Code 95?

  Code 95
  Wanneer u deze cursus wilt laten meetellen voor de nascholing dan is het belangrijk dat u op tijd aanwezig bent en dat u tot de eindtijd blijft! Wij moeten vóór 9.00 doorgeven aan het CCV of alle kandidaten aanwezig zijn. Bent u er op dat moment niet dan telt de cursus niet mee!

  Gedurende de gehele cursus dient u zich te kunnen legitimeren. Zorg ervoor dat u altijd in het bezit bent van een geldig legitimatiebewijs!

 • Kan ik de cursus zomaar annuleren?

  Annulering van de cursus
  Deze cursus kan tot 7 dagen na dagtekening van deze e-mail geannuleerd worden. Is dit niet gebeurd dan bent u te allen tijde de kosten aan ons verschuldigd. Ook als u besluit om niet naar de cursus te komen.
   

 • Kan ik een beoordeling geven over deze cursus?

  Evalueer Osseforth Opleidingen!
  Osseforth Opleidingen streeft naar constante kwaliteit. Om de kwaliteit hoog te kunnen houden moeten we ons blijven verbeteren! Hiervoor hebben we uw hulp nodig. Aan het einde van de cursus krijgt u per email een uitnodiging om een evaluatie te geven. Wij stellen het erg op prijs als u deze invult!

 • Kan ik ook VCA examens oefenen?

  VCA Examens oefenen met antwoorden!

  Binnenkort uw VCA examen? Of wilt u gewoon simpelweg uw VCA kennis testen? Dat kan met de oefenexamens van Osseforth Opleidingen. Wij hebben een VCA examens samengesteld. Zodra u zich heeft aangemeld voor deze cursus ontvangt u deze per email.

  Bereid u voor op het echte examen en oefen de examenvragen!
  De antwoorden kunt u makkelijk en snel controleren met het bijgevoegde antwoordenblad

 • Vrijstellingen nascholing code 95

  Op dit moment hebben sommige groepen chauffeurs vrijstelling van het chauffeursdiploma. Het merendeel van deze vrijstellingen blijft bestaan. Brandweerlieden, politiemensen e.d. vallen onder de vrijstelling. Chauffeurs die zijn geboren voor 1 juli 1955 kunnen de nascholing volgen op basis van vrijwilligheid.

 • Waaruit bestaat de EHBO/BHV praktijk?

  Praktijk

  - vervoer over korte afstand
  - verband- en hulpmiddelen
  - het menselijk lichaam
  - reanimatie en gebruik AED

 • Waaruit bestaat de EHBO/BHV theorie?

  Theorie

  - vijf belangrijke punten bij het verlenen van eerste hulp
  - stoornissen in het bewustzijn
  - stoornissen van de ademhaling
  - stilstand van de bloedsomloop
  - ernstige uitwendige bloedingen
  - shock
  - uitwendige wonden
  - brandwonden
  - kneuzing en verstuiking
  - ontwrichting en botbreuken
  - oogletsels
  - vergiftiging
  - eletriciteitsongevallen
  - letsels door koude
  - letsels door warmte

   

 • Wanneer heb ik ADR nascholing nodig?

  Chauffeurs die gevaarlijke stoffen vervoeren moeten in het bezit zijn van een geldig ADR-certificaat. We bieden vier verschillende certificaten aan.

  Verlopen ADR-certificaten kunnen niet worden verlengd, daarom is het belangrijk op tijd de verlengingsopleiding en het bijbehorend examen af te leggen. 

 • Wanneer heb ik het VCA VOL certificaat nodig?

  Alle leidinggevenden moeten beschikken over kennis ten aanzien van veiligheid. Daarnaast moet worden voorzien in de wettelijke verplichting die de werkgever heeft om voorlichting en instructie te geven over de risico’s van de uit te voeren werkzaamheden en hoe deze te beperken. Als bedrijf is het noodzakelijk bij levering aan VCA-gecertificeerde bedrijven, te kunnen aantonen dat de leidinggevenden in het bezit zijn van een erkend veiligheidscertificaat.

 • Wanneer heb ik nascholing BHV nodig?

  Een geheel vernieuwde opleiding voor de code 95. Speciaal ingericht voor de beroepschauffeur. ( vrachtwagen en bus)

  Doel nascholing BHV code 95
  De deelnemer krijgt inzicht in het levensreddend handelen en leert de beginselen van de bedrijfshulpverlener. Meer info klik hier

 • Wanneer heb ik nascholing VCA nodig?

  Een geheel vernieuwde opleiding voor de code 95. Aansluitend aan de opleiding kunt u examen doen voor VCA Basis en VCA VOL en VCA herhaling. De meerprijs hiervoor is 45 euro.

  Doel nascholing VCA Code 95
  De deelnemer leert de lading te stuwen en te zekeren in diverse type voertuigen conform de wettelijke voorschriften en geldende industrienormen.

  Meer info? Klik hier

 • Wanneer heb ik VCA Basisveiligheid nodig?

  Alle medewerkers moeten beschikken over basiskennis ten aanzien van veiligheid. Daarnaast moet worden voorzien in de wettelijke verplichting die de werkgever heeft om voorlichting en instructie te geven over de risico’s van de uit te voeren werkzaamheden en hoe deze te beperken. Als bedrijf is het noodzakelijk bij levering aan VCA-gecertificeerde bedrijven, te kunnen aantonen dat de medewerkers in het bezit zijn van een erkend veiligheidscertificaat.

 • Wat betekent Heftruck SOG VCA?

  Wat betekent Heftruck SOG VCA?

  Het doel van de Cursus Heftruck VCA SOG is het behalen van het certificaat waardoor men voldoet aan de hedendaagse eisen van de Arbowet en het Arbobesluit volgens de eind- en toetstermen van de SOG.

 • Wat weet ik na het volgen van de EHBO/BHV cursus?

  Deelnemers leren om de taak van hulpverleningsdiensten (brandweer, ambulance) over te nemen tot het moment dat deze aanwezig zijn. Bedrijfshulpverleners moeten in de tijd tussen het alarm en de aankomst van de hulpverleningsdiensten een beginnende brand bestrijden, zonodig het gebouw ontruimen, gewonden verzorgen, communiceren en samenwerken met de hulpverleningsdiensten.

Motor

 • Dien ik zelf voor motorkleding en een helm zorgen?

  Nee, je kunt gratis gebruik maken van een uitgebreid aantal helmen en diverse maten kleding.

 • Hoe snel kan ik beginnen met motorrijlessen?

  Binnen een week kun je starten met je motorrijlessen. Binnen vier weken kun je op rij-examen. Op het het terrein waar je ook de intest hebt gevolgd.

 • Ik ben 24 jaar en ouder..

  Ben je 24 jaar en ouder…….
  Dan kun je direct opgaan voor het rijbewijs A . Het examentraject bestaat dan uit theorie-examen en een AVB- en AVD examen.

 • Ik ben jonger dan 24 jaar en wil motorrijden kan dit?

  Rijbewijs A1
  Als je jonger bent dan 24 jaar start je met het A1 rijbewijs.
  Je legt achtereenvolgens het theorie-examen A, het AVB- en het AVD examen af.

  A1-kandidaten mogen met 17 jaar beginnen met praktijklessen, mits ze een geldig rijbewijs B hebben of een theoriecertificaat A.

 • Ik heb geen autorijbewijs, mag ik starten met het motorrijbewijs?

  Ja, dat mag. Je moet echter wel eerst het theoriecertificaat voor de motor behalen. Je mag zonder geldig motortheoriecertificaat niet op examen voor de bijzondere verrichtingen.

 • Met welk merk motoren rijdt Osseforth Opleidingen?

  In Heerlen hebben we Yamaha motoren. Type XJ6 (600 CC) voor op het terrein en type MT07 (700 CC) voor op de weg. Sindskort is bovenstaande KTM naar Heerlen gekomen. Deze motoren wegen ongeveer 200 kilo.

  In Elsloo hebben we Honda motoren. Type CB650F + een KTM Duke 125 CC.

  We beschikken over verlaagde motoren dus maak je geen zorgen als je klein bent. Neem contact met ons op, dan helpen we je verder.

 • Moet ik ook een theorie-examen afleggen?

  Ja, iedereen moet een theorie-examen voor de motor afleggen. Ook al heb je het autorijbewijs al! Dit theoriecertificaat is 1,5  jaar geldig.

 • Motorrijbewijs A2

  20 jaar
  Per 31 december 2013 mag je voor je rechtstreekse rijbewijs A2 vanaf 20 jaar beginnen met rijlessen. Je moet dan het theorie-examen voor de motor al hebben gehaald of het autorijbewijs hebben. Als je Het theorie-examen voor de motor hebt gehaald, kun je vanaf 20 jaar praktijkexamen voertuigbeheersing en praktijkexamen verkeersdeelneming doen.

 • Vanaf welke plaats starten de rijlessen?

  De motorrijlessen starten vanaf het oefenterrein in Elsloo op de Businesspark 165.

  Woon jij in de omgeving Parkstad? Hier beschikken we over een eigen oefenterrein in Heerlen: Het adres is Beitel 94, voormalig Peppermill gebouw in Heerlen.

  Rijlessen op de openbare weg kunnen starten vanaf Elsloo, Heerlen of Echt.

 • Wat is het voordeel van het rijlessen op een motoroefenterrein?

  1.Alle rijlessen starten op dit terrein, je hoeft dus niet naar een parkeerplaats toe te rijden tijdens je rijles en daarna weer terug naar de rijschool. Je hebt ook geen last van overig verkeer.

  2.Het CBR examen vindt ook hier plaats. Dit is uniek ik Limburg en zorgt ervoor dat je in een vertrouwde omgeving op examen gaat.

  3.Het is veel veiliger om niet de openbare weg op te gaan met zo weinig rijervaring. Een instructeur kan immers niet ingrijpen.

 • Welke catergorieën zijn er?

  Vanaf 19 januari 2013 bestaat de motoropleiding uit 3 categorieën. De categorie waarin je valt is afhankelijk van je leeftijd.

  Categorie A1: Voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW

  Is voor leerlingen tussen de 18 en 20 jaar. Deze categorie bestaat uit 3 delen: het AVB (oefenterrein) examen, theorie-examen en het AVD ( op de weg) examen.

  Categorie A2: Voor motorfietsen tot 250 cc en maximaal 35kW

  Is voor leerlingen vanaf 20 jaar en voor leerlingen die 2 jaar in het bezit zijn van het A1 rijbewijs. Leerlingen die niet in het bezit zijn van het A1 rijbewijs moeten voor deze categorie het AVB (oefenterrein) examen afleggen, theorie-certificaat en het AVD ( op de weg) examen afleggen. Leerlingen die wel in het bezit zijn van het A1 rijbewijs hoeven alleen het examen AVD ( op de weg) af te leggen.

  Categorie A: voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen

  Is voor leerlingen vanaf 24 jaar en voor leerlingen die 2 jaar in het bezit zijn van het A2 rijbewijs. Ben je niet in het bezit van het A2 rijbewijs moet je voor deze categorie het AVB ( oefenterrein ) examen afleggen, theorie-certificaat en het AVD ( op de weg) examen. Ben je wel al in het bezit van A2 rijbewijs dan hoef je alleen het examen AVD ( op de weg) af te leggen.

Heftruck-Reachtruck

 • Moet er een Hef/reachtruck examen worden afgelegd?

  Nadat je geslaagd bent voor het hef/reachtruck examen ontvangt u via Osseforth een pasje. Het pasje is vijf jaar geldig evenals het SOG en het CCV Veiligheidsexamen.

  Examens: Standaard Osseforth examen met pasje.

  Het is ook mogelijk om via SOG examen te doen. Dit is voornamelijk voor de petrochemische industrie.  Toeslag voor het SOG examen is €55,- of je kunt het  veiligheidscertificaat (CCV) Toeslag hiervoor is €55,-

 • Waar wordt de cursus electropalletwagen gegeven?

  De cursus electropalletwagen wordt gegeven op onze locatie in Elsloo. (Businesspark 165 )

   

 • Wanneer gebruik ik de Electropalletwagen?

  Een instructie van een halve dag voor het rijden met een elektrische palletwagen. Hiermee worden ook diverse oefeningen gedaan.

  Opleiding wordt afgerond met een examen. Pasje ontvang je via Osseforth

 • Welke hef/reachttruckcursussen zijn er?

  hef/reachtruck:
  1 daagse heftruck cursus:
  voor code 95 en kandidaten met aantoonbare ervaring. Je krijgt een korte samenvatting van de hef/reachtruck theorie. De rest van de dag is er het praktijkgedeelte op de heftruck. Om 15.00 uur is er theorie + praktijk examen.

  2 daagse hef/reachtruck cursus:
  Voor kandidaten zonder ervaring. 1 dagdeel theorie, drie dagdelen praktijk. Aan het einde van de tweede dag een theorie- en praktijkexamen. Tijdens de tweede dag geven we ook een instructie Electropakketwagen. De electropalletwagen wordt ingezet bij voldoende tijd.

 • Welke opleidingslocaties gebruikt Osseforth Opleidingen?

  U kunt ons vinden in Elsloo:

  Business Park Stein 165
  6181 MA ELSLOO

  Of in Venlo:

  Olivier van Noortweg 7
  5928 LX Venlo
  (Traffic Port gebouw TP01)

Bromfiets

 • Hoe lang is het theoriecertifcaat geldig?

  Het theoriecertificaat voor de bromfiets is 1,5 jaar geldig.

 • Hoe snel kan ik mijn bromfietsrijbewijs halen?

  Dit kan al met een dagopleiding. ( ervaring is gewenst + je moet de theorie al behaald hebben!)

 • Hoeveel lessen moet ik volgen?

  Volgens de wet is niets verplicht. Wil je een goede kans maken om de eerste keer te slagen dan is 6 rijlessen gemiddeld. Heb je al veel rijervaring met een brommer dan kun je volstaan met 4 rijlessen.

 • Mag ik ook gaan rijlessen zonder bromfiets theoriecertificaat?

  Nee, je moet in het bezit zijn van een geldig theoriecertifcaat voor de bromfiets als je gaat rijlessen op de openbare weg.

 • Met welke leeftijd kun je op examen?

  Voor het theorie-examen dien je 15,5 jaar te zijn. Voor het praktijkexamen moet je 16 jaar zijn. Op je 16e verjaardag mag je het rij-examen al afleggen als je in het bezit bent van een geldig bromfiets theoriecertifcaat.

 • Moet ik een theorie- en praktijkexamen doen?

  Ja, iedereen moet vanaf 1 maart 2010 een theorie-examen en een praktijkexamen afleggen.

 • Moet ik me medisch laten keuren om op een bromfiets te mogen rijden?

  U hoeft zich niet medisch te laten keuren om op een bromfiets te mogen rijden. Dit hoeft ook niet bij een snorfiets, brommobiel of spartamet.

 • Voor welke soorten bromfietsen heb ik een bromfietsrijbewijs (brommerrijbewijs) nodig?

  U heeft een bromfietsrijbewijs nodig om op een bromfiets, snorfiets, brommobiel en spartamet te mogen rijden.

 • Waar starten de lessen?

  De praktijklessen kunnen beginnen in:

  Heerlen: Beitel 94, Heerlen ( voormalig Peppermill gebouw)

  Maastricht: Stadionplein 2

  Elsloo: Business Park Stein 165

Auto

 • Heb ik een vaste instructeur/lesauto?

  Ja, dat is zeer belangrijk. Een vaste instructeur en een vaste auto zorgt voor een gestructureerde opbouw. ( alleen tijdens zieke of vakantie kun je vrijblijvend kiezen of je een andere instructeur wilt of even geen les wilt)

 • Hoe vaak kan ik rijles volgen per week?

  Dat kan van 1 tot 40 uur per week, afhankelijk van hoeveel rijlessen je nodig hebt, wanneer je rijexamen plaatsvindt en je budget. Door de hoeveelheid instructeurs kunnen we dit makkelijk voor je inplannen.

 • Kan ik de rijlessen online inplannen?

  Ja, je kunt 24 uur per dag 7 dagen per week de rijlessen zelf inplannen met de rijles app of achter je pc via Osseforth online.

 • Mag ik met autorijlessen starten als ik 16 jaar ben?

  Je mag starten met autorijlessen als je op de invoeringsdatum van het begeleid rijden 17 jaar bent. Zoals het er nu uitziet start deze proef op 1 november 2011. Vanaf 1 november 2011 mag iedereen rijlessen die 16,5 jaar is. Met 17 jaar mag je op rij-examen.

 • Met welk merk lesauto's rijdt Osseforth Opleidingen?

  We rijden allemaal met Opel Corsa's.

 • Waar kan ik theorieboeken bestellen?

  Dat kan heel gemakkelijk op www.alletheorieboeken.nl. Alle theorieboeken en CD roms op een rij. Voor 18.00 uur besteld, de volgende werkdag in huis!!

   

 • Wat is het gemiddelde aantal rijlessen dat ik nodig heb?

  Volgens de BOVAG ligt het gemiddeld aantal rijlessen van een 18-jarige die geen ervaring heeft rond de 40 lessen. Wil je dit zeker weten, dan is een intest (proefles) gewenst.

 • Wat is het slagingspercentage van Osseforth Opleidingen?

  Het slagingspercentage bedraagt 66% - 70%. Dit is ruim boven het gemiddelde. Kwaliteit betaalt zich altijd terug!!

 • Word ik voor de rijlessen thuis opgehaald ?

  Voor de autorijlessen word je thuis opgehaald. Overal in Zuid en Midden Limburg! We beschikken over instructeurs die in de regio Sittard-Geleen, Maastricht en Heerlen werkzaam zijn.

Annuleringsvoorwaarden

 • Wat zijn de Annuleringsvoorwaarden van Osseforth Opleidingen?

  Annuleringsvoorwaarden:

  Annuleringen en/of verplaatsingen dienen uiterlijk 2 weken voor aanvang van de cursus te geschieden.

  Bij annuleringen en/of verplaatsingen binnen twee weken zal er 50% van het totale cursusbedrag bij u in rekening worden gebracht.

  Bij annuleringen en/of verplaatsingen binnen 1 week voor aanvang van de cursus zal het totale cursusbedrag bij u in rekening worden gebracht, tenzij schriftelijk anders met u overeengekomen.

  Eventuele tariefwijzigingen onder voorbehoud.

  Betalingsconditie: 30 dagen netto, tenzij schriftelijk anders met u overeengekomen

  Vernoemde prijzen zijn exclusief 21% B.T.W., tenzij schriftelijk anders met u overeengekomen.

Algemene Voorwaarden

 • Wat zijn de Algemene voorwaarden?

  ALGEMENE VOORWAARDEN BEHORENDE BIJ DE LESOVEREENKOMST VAN OSSEFORTH RIJSCHOLEN  

  Artikel 1 Werkingssfeer
  A. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de totstandkoming en de uitvoering van een tussen de leerling en Osseforth Opleidingen gesloten overeenkomst van opdracht tot dienstverlening, tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen. Het afnemen van rijlessen of andere zaken betekent automatisch dat de leerling de algemene voorwaarden accepteert.

  B. indien onduidelijkheid bestaat omtrent de uitleg van een of meerdere bepalingen van deze algemene voorwaarden, dan dient de uitleg plaats te vinden ‘naar de geest’ van deze bepalingen. C. indien zich tussen partijen een situatie voordoet die niet in deze algemene voorwaarden geregeld is, dan dient deze situatie te worden beoordeeld naar de geest van deze algemene voorwaarden.

  D. een overeenkomst komt tot stand door ondertekening door de leerling of indien deze minderjarig is door zijn/haar wettelijke vertegenwoordigers of door het afnemen van een product.  

  Artikel 2 Definities
  Leerling: Degene die opdracht geeft aan Osseforth Opleidingen om rijlessen te volgen en rijonderricht ontvangt van de instructeur teneinde het bewijs van rijvaardigheid te verkrijgen. Instructeur: Degene die rijonderricht geeft aan de leerling teneinde het bewijs van rijvaardigheid voor de leerling te verkrijgen.

  Rijonderricht: Rijonderricht is het verkrijgen van autorijlessen en aanwijzingen van de instructeur die de leerling zal opvolgen en benodigd zijn op verantwoorde wijze deel te nemen aan het CBR praktijkexamen teneinde een bewijs van rijvaardigheid te verkrijgen.

  Osseforth Opleidingen wordt ook naar verwezen als de rijschool of rijschoolhouder: degene die opdracht van de leerling heeft verkregen teneinde rijonderricht te geven en een instructeur in staat dient te stellen om de leerling het bewijs van rijvaardigheid te verkrijgen.  

  Artikel 3 Algemeen
  Gedurende een rijles is de leerling niet de juridische bestuurder van het voertuig, maar enkel de feitelijke bestuurder. Dit betekent dat zolang er sprake is van een autorijles de instructeur, c.q. bij het afleggen van een examen voor het verkrijgen van een bewijs van rijvaardigheid de examinator, juridisch aansprakelijk is. Processen verbaal voor overtredingen van de Wegenverkeerswetgeving zijn derhalve de verantwoordelijkheid van de instructeur c.q. examinator. Dit geldt eveneens voor de gevolgen van een ongeluk. Onder een autorijles wordt mede begrepen het afleggen van een onderzoek naar het verkrijgen van een bewijs van rijgeschiktheid en rijvaardigheid (rijexamen).  

  Artikel 4 Verplichtingen ten aanzien van de rijschool
  De rijschool draagt er zorg voor dat:
  A. rijonderricht wordt gegeven door instructeurs die voldoen aan de bepalingen van de Wet Rijonderricht Motorrijtuigen (WRM)
  B. er een rijopleiding wordt gegeven die er op gericht is de leerling zo ver op te leiden, dat er op verantwoorde wijze kan worden deelgenomen aan het CBR-praktijkexamen.
  C. nadat de leerling de kosten van het onderzoek aan de rijschool heeft voldaan de aanvraag voor het onderzoek naar de rijvaardigheid door de rijschool onder voldoening van de daarvoor geldende bedragen en onder overlegging van de benodigde bescheiden- daadwerkelijk is ingediend bij de Stichting Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR); e.e.a. mits de leerling de rijschool hiertoe gemachtigd heeft bij het CBR, uiterlijk twee weken na de datum waarop in overleg met de leerling is besloten dat het onderzoek naar de rijvaardigheid kan worden aangevraagd.
  D. de leerling, die via de rijschool het onderzoek heeft aangevraagd, op de datum en tijd waarvoor hij/zij is opgeroepen door het CBR, tot het afleggen van een onderzoek naar de rijvaardigheid de beschikking heeft over hetzelfde les(-motor)voertuig als waarin hij/zij de rijlessen heeft ontvangen; dan wel over een gelijkwaardig les(motor)voertuig beschikt waarbij in het geval sprake is van een substantieel ander type hij/zij daarin gedurende minimaal een lesuur rijonderricht heeft ontvangen
  E. de tijdsduur van de te geven rijles, zoals overeengekomen in de lesovereenkomst, volledig wordt benut voor het geven van rijles F. er verzekeringen zijn afgesloten, welke een passende dekking bieden tegen aansprakelijkheid van de rijschool jegens de leerling tijdens rijonderricht, dan wel onderzoek naar rijvaardigheid, veroorzaakte schade. Deze verzekeringen zijn in overeenstemming met hetgeen in de rijopleiding branche gebruikelijk is.  

  Artikel 5 Verplichtingen ten aanzien van de leerling
  De leerling verplicht zich:
  A. aan het begin van de opleiding de rijschool te machtigen met zijn DigiD gegevens + SMS bevestiging via mijn cbr.nl teneinde het reserveren van tussentijdse toets/examens mogelijk te maken. Gelijktijdig vult de leerling een Gezondheids Verklaring in en betaalt deze rechtstreeks aan het CBR. Tevens zorgt de leerling dat deze gegevens actueel blijven.
  B. ervan te overtuigen of dat, indien het onderzoek naar de rijvaardigheid met goed gevolg is afgelegd, op grond van zijn/haar verblijfsstatus een rijbewijs kan worden afgegeven. De rijschool kan er niet voor aansprakelijk worden gesteld indien aan een leerling de afgifte van het rijbewijs wordt geweigerd.
  C. te melden dat er geen sprake is van ontzegging van de bevoegdheid tot het besturen van een motorvoertuig. Mocht gedurende de rijopleiding/het examen blijken dat de leerling een ontzegging heeft tot het besturen van een motorvoertuig dan is de rijschool niet aansprakelijk voor de hieruit voortvloeiende consequenties en volgt nimmer terugbetaling van genoten rijlessen of examenvergoedingen.
  D. een Gezondheidsverklaring in te dienen, naar waarheid in te vullen en te betalen aan het CBR. De rijschool is niet aansprakelijk voor de uitslag van de medische rijgeschiktheid van de kandidaat. Terugbetaling van lesgeld over reeds gevolgde lessen is derhalve niet aan de orde.
  E. te houden aan de afgesproken datum, tijd en plaats voor de rijles. Door de rijschool wordt hierbij maximaal een wachttijd van 10 minuten in acht genomen. Deze wachttijd wordt gekort op de oorspronkelijke lesduur. Bij het niet verschijnen op het afgesproken lesuur zonder tijdige afzegging dient door de leerling de volledige lesprijs te worden voldaan; ook verandering van de eerder afgesproken plaats is alleen mogelijk wanneer dit tijdig is besproken en dit logistiek past in het lesschema van de rijschool.
  F. onder tijdige afzegging wordt verstaan afzegging binnen 72 uur voor de afgesproken tijd. Afzegging dient tijdens de kantooruren van de rijschool te geschieden (08.00 uur en 18.00 uur) persoonlijk of middels een gemachtigde op het adres van de rijschool of telefonisch. Afzegging per e-mailbericht dient minimaal 72 uur van tevoren te geschieden; app en sms-berichten worden niet geaccepteerd als opzegging. Een te laat afgezegde les wordt niet in rekening gebracht bij afzeggen wegens dringende reden zoals: de begrafenis van een overledene in de naaste familie (t/m 2e graad) of een eigen spoedopname in het ziekenhuis. Bij ziekte, aangetoond middels een doktersverklaring, wordt u ook gevrijwaard van betaling.
  G. alle aanwijzingen van de rijinstructeur tijdens de rijlessen op te volgen.
  H. de mobiele telefoon uit te zetten tijdens de lessen, op weg naar huis na afloop van de les of het onderzoek naar de rijvaardigheid. Voor noodsituaties beschikt de instructeur over een mobiele telefoon.
  I. bij een onderzoek naar de rijgeschiktheid, - tussentijdse toets, rijexamen, nader onderzoek en versneld bijzonder examen - een geldig legitimatiebewijs (of geldig vervangend document), het zelfreflectie-formulier en de oproepkaart te kunnen overleggen. De oproepkaart wordt via TOP van het CBR toegestuurd op het bij de machtiging vermelde e-mailadres. Bovendien moet de leerling bij een transportopleiding voorafgaand aan een les een geldig rijbewijs kunnen tonen.
  J. eventuele medische klachten, waarvan hij/zij redelijkerwijs kan verwachten dat deze van invloed kunnen zijn op de bevoegdheid een motorvoertuig te besturen tijdig mede te delen aan de rijschool c.q. het examenbureau voordat het rijonderricht c.q. het onderzoek naar de rijvaardigheid wordt begonnen. Indien de leerling nalaat dit te doen en het rijonderricht c.q. het onderzoek naar de rijvaardigheid daardoor moet worden onderbroken of afgebroken, kan de rijschool hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld. Bij twijfel kan voor aanvang van de rijopleiding een “informatie Gezondheids Verklaring” worden ingevuld.
  K. de lesauto schoon te houden: geen voeten of schoenen op de bekleding; niet eten, drinken of roken in de auto.
  L. 15 minuten voor de afgesproken tijd gereed te zijn voor het ontvangen van rijonderricht. De leerling dient rekening te houden per lesuur ruim 75 min. weg te zijn). M. de autogordel te dragen, ook als hij/zij achterin de auto als passagier meerijdt. Indien er geen medische indicatie is voor het niet dragen van een autogordel, aangetoond met een verklaring van een arts, zal door de rijschool bij het weigeren van het dragen van de autogordel geen rijonderricht worden gegeven. In deze situatie dient door de leerling de volledige lesprijs te worden voldaan.
  N. voorafgaand aan het rijonderricht geen alcohol of andere stoffen tot zich te nemen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Indien dit door instructeur voor of tijdens het rijonderricht wordt bemerkt, wordt niet of niet langer rijonderricht gegeven en dient het volledige lesgeld te worden betaald. Indien de instructeur het niet bemerkt en desalniettemin er tijdens het rijonderricht schade aan het voertuig en/of schade bij derden ontstaat - die aantoonbaar het gevolg is van het gebruik van dergelijke stoffen - is alle daaruit voortvloeiende schade voor rekening van de leerling en vrijwaart de rijschool zich voor alle aansprakelijkheid. O. na het aanvragen van een examen/tussentijdse toets is de leerling verplicht door te gaan met het volgen van het in onderling overleg nog benodigde aantal lesuren rijonderricht zoals overeengekomen met de instructeur voorafgaande aan de aanvraag bij het CBR tot het onderzoek naar de rijvaardigheid.  

  Artikel 6 Betaling
  A. Tenzij schriftelijk uitdrukkelijk anders wordt overeengekomen moet betaling van het lesgeld contant worden voldaan. Indien wordt overeengekomen dat er giraal wordt betaald dient deze betaling plaats te vinden vóór aanvang van de les.
  B. De rijschool is gerechtigd tijdens de duur van de lesovereenkomst haar lesprijs te verhogen. De leerling heeft in dat geval het recht om de lesovereenkomst schriftelijk te ontbinden, van welke bevoegdheid hij/zij gebruik kan maken tot twee weken na kennisneming van de prijsverhoging. De verhoging van de verschuldigde bijdragen aan het CBR of BNOR worden doorberekend in de kosten van het examen/tussentijdse toets of nader onderzoek. Verhoging van de bijdragen aan het CBR vallen buiten de ontbindende voorwaarden om de lesovereenkomst op te zeggen.
  C. Indien contant dient te worden betaald - dan wel op basis van een schriftelijke overeenkomst een bedrag giraal dient te worden overgemaakt - en deze betaling uitblijft ontvangt de leerling binnen 14 dagen nadat de achterstand is opgetreden een factuur. De rijschool is gerechtigd het bedrag van de achterstand te verhogen met de daarbij gepaard gaande administratiekosten. Deze bedragen € 15,00. De rijschool is gerechtigd om bij een betalingsachterstand (tijdelijk) het rijonderricht te stoppen tot de achterstand in betaling is voldaan.
  D. Indien 14 dagen na factuurdatum het factuurbedrag niet of niet volledig is voldaan, is de leerling van rechtswege in verzuim. In dat geval wordt over het nog openstaande bedrag wettelijke rente berekend. Het resterende gedeelte van de maand vanaf het moment waarop de betaling had moeten plaatsvinden, wordt als gehele maand aangemerkt.
  E. Indien de leerling in verzuim verkeert, blijft de leerling het openstaand bedrag verschuldigd, en kan de rijschoolhouder de vordering ter incasso uit handen geven aan een derde. In dat geval is de rijschool gerechtigd het verschuldigd bedrag met incassokosten te verhogen. Deze incassokosten omvatten zowel de gerechtelijke als de buitengerechtelijke kosten. Buitengerechtelijke kosten zijn alle kosten die aan de rijschoolhouder in rekening worden gebracht door advocaten, procureurs, deurwaarders en ieder ander van wie de rijschool zich bedient voor de invordering van het verschuldigde bedrag.
  F. Indien de leerling een overeenkomst in de vorm van een zogenaamd pakket is aangegaan en het totaalbedrag is voldaan, is de rijschool gerechtigd, als de leerling eerder stopt met lessen dan het aantal lessen uit het pakket, de pakketprijs om te zetten naar de prijs van losse lessen. De leerling zal dan bij verrekening van het saldo de losse lesprijs berekend krijgen. Bij slagen binnen het aantal lessen blijft de pakketprijs behouden. De leerling zal dan bij verrekening van het saldo de pakketprijs berekend krijgen. Indien een leerling een pakket heeft gekocht met een ingesloten praktijkexamen en de leerling neemt niet deel aan het door de rijschool aangeboden examen, zal geen restitutie van examengeld plaatsvinden.
  G. De rijschool mag een redelijk bedrag aan inschrijvingsgeld / administratiekosten in rekening brengen. De leerling moet dit voor het begin voor de eerste les betalen.  

  Artikel 7 Theorie en theorie-examen
  A. Leerboeken en ander lesmateriaal ten behoeve van de praktijk- en/of theorielessen kunnen via de webshop op www.alletheorieboeken.nl worden aangeschaft en dienen bij bestelling te worden voldaan aan de leverancier. Indien de leerling geen theoriecursus of theorieboeken besteld via de webshop zal hij/zij zichzelf vergewissen dat actueel lesmateriaal wordt gebruikt. Tevens bestaat de mogelijkheid om een theoriepakket bij de rijschool te kopen.
  B. De leerling zorgt dat hij/zij op het moment dat dit nodig is in het bezit te zijn van een geldig theoriecertificaat. Een reservering voor een theorie-examen kan gemaakt worden via www.mijncbr.nl. De kosten worden via IDeal betaald aan het CBR.  

  Artikel 8 Aanvraag onderzoek naar de rijvaardigheid
  (tussentijdse toets, rijexamen, nader onderzoek, versneld bijzonder examen) verder te noemen het onderzoek.
  A. Tenzij schriftelijk uitdrukkelijk anders is overeengekomen dienen de kosten van of ten behoeve van de aanvraag van het onderzoek na machtiging van de rijschool giraal aan de rijschool te worden voldaan.
  B. Binnen veertien dagen na betaling van de aanvraag van het onderzoek geeft de leerling per mail door op welke datum hij/zij verhinderd is om een TTT of examen af te leggen. Indien de leerling geen data van verhindering aangeeft zal een willekeurige datum die beschikbaar is in het reserveringssysteem worden vastgelegd.
  C. Indien het onderzoek geen doorgang vindt omdat de leerling niet of te laat op het onderzoek verschijnt, of omdat de leerling geen vereiste en/of geldige documenten kan tonen, dan zijn de kosten voor aanvraag van een nieuw onderzoek voor rekening van de leerling.
  D. De rijschool is na mondelinge of schriftelijke aankondiging gerechtigd tussentijdse prijswijzigingen van het praktijkgedeelte van het onderzoek door te berekenen en is verplicht op verzoek van de leerling een schriftelijke specificatie van die prijswijziging te geven.
  E. Het CBR-praktijk-examen vindt zoveel mogelijk aansluitend aan de opleidingsperiode plaats.  

  Artikel 9 Opschorting en annulering
  A. Rijschoolhouder is bevoegd de nakoming van de verplichtingen op te schorten of de overeenkomst te ontbinden, indien de leerling de verplichtingen uit de overeenkomst niet, niet volledig of niet tijdig nakomt, of indien door de vertraging aan de zijde van leerling niet langer van rijschoolhouder gevergd kan worden dat hij de overeenkomst tegen de oorspronkelijke overeengekomen condities zal nakomen.
  B. Voorts is de rijschoolhouder bevoegd de overeenkomst te ontbinden indien zich omstandigheden voordoen welke van dien aard zijn dat nakoming van de overeenkomst onmogelijk is of indien er zich anderszins omstandigheden voordoen welke van dien aard zijn dat ongewijzigde instandhouding van de overeenkomst in redelijkheid niet van de rijschoolhouder gevergd kan worden.
  C. Indien de overeenkomst wordt ontbonden zijn de vorderingen van de rijschoolhouder op de leerling onmiddellijk opeisbaar. Indien de rijschoolhouder de nakoming van de verplichtingen opschort, behoudt hij zijn aanspraken uit de wet en overeenkomst.
  D. Indien de rijschoolhouder tot opschorting of ontbinding overgaat, is hij op generlei wijze gehouden tot vergoeding van schade en kosten daardoor op enigerlei wijze ontstaan.
  E. Indien de ontbinding aan de leerling toerekenbaar is, is rijschoolhouder gerechtigd tot vergoeding van de schade, daaronder begrepen de kosten daardoor direct en indirect ontstaan.  

  Artikel 10 Onderzoek naar de rijgeschiktheid
  Wanneer één of meerdere vragen op de Gezondheidsverklaring met Ja moeten beantwoord worden dan volgt nader onderzoek door het CBR. De kosten voor de huur van het lesvoertuig om rijproef Rijgeschiktheid af te leggen worden apart in rekening gebracht. Wanneer de arts van het CBR geen Verklaring van Gezondheid kan afgeven en hierdoor de rijopleiding gestopt moet worden volgt nimmer terugbetaling van de reeds genoten rijlessen. Wanneer de Gezondheidsverklaring niet naar waarheid is ingevuld en tijdens het onderzoek rijvaardigheid ( TTT of rijexamen) de examinator besluit hiervan melding te maken bij de arts van het CBR zijn alle hieruit voortvloeiende consequenties en kosten voor rekening van de leerling.  

  Artikel 11 Onderzoek naar de rijvaardigheid
  A. Indien het CBR of het BNOR het onderzoek wegens slechte weersomstandigheden op de afgesproken tijd geen doorgang laat vinden, kan de rijschool de leerling het lesgeld van één rijles in rekening brengen voor het opnieuw vastgestelde onderzoek, dit alleen als een les voor het examen was afgesproken.
  B. Indien de leerling het onderzoek niet kan aanvangen of voltooien vanwege een van de redenen genoemd onder sub lid A, B of C, zal de rijschool ervoor zorgen dat voor de leerling een nieuw onderzoek wordt aangevraagd indien de leerling dit wenst. De rijschool staat ervoor in dat het aanvragen van het onderzoek geschiedt zonder kosten voor de leerling.
  B-1. Een familielid tot en met de tweede graad van de leerling of van de instructeur is overleden en de begrafenis nog niet heeft plaatsgevonden, c.q. plaats zal vinden op de dag van het onderzoek zelf.
  B-2. Het lesvoertuig, waarmee het onderzoek dient te worden afgelegd niet ter beschikking is en geen lesvoertuig van hetzelfde of gelijkwaardig type ter beschikking is.
  B-3. Het lesvoertuig, waarmee het onderzoek dient te worden afgelegd, door de examinator van het CBR of de deskundige van het BNOR wordt afgekeurd en geen vervangend lesvoertuig van hetzelfde of gelijkwaardig type beschikbaar is.
  C. In de in het tweede lid onder sub lid 1-3 genoemde gevallen garandeert de rijschool bovendien dat de leerling, indien hij/zij opnieuw onderzoek wil aanvragen, 3 gratis rijlessen ontvangt. Dit is niet van toepassing indien het een nieuwe aanvraag betreft voor een tussentijdse toets.  

  Artikel 12 Privacy beleid
  Osseforth Opleidingen verwerkt ter uitvoering van de cursus-, les- dan wel ieder anders luidende overeenkomst welke u met de rijschool aangaat persoonsgegevens. Osseforth Opleidingen verwerkt uw persoonsgegevens dan ook in lijn met de Algemene Verordening Gegevensbeschermingsbescherming, in kracht getreden per 25 mei 2018. Bij het aangaan van de lesovereenkomst, waar het privacybeleid onderdeel van uitmaakt, wordt u geacht bekend te zijn met de wijze waarop, voor welk doel en voor welk tijdsbestek Osseforth Opleidingen uw gegevens verwerkt en zo ook indien gewenst verwijderd kunnen worden.  

  Artikel 13 Geheimhoudingsverklaring
  Osseforth Opleidingen verwerkt ter uitvoering van de cursus-, les- dan wel ieder andersluidende overeenkomst welke u met Osseforth Opleidingen aangaat persoonsgegevens. Osseforth Opleidingen verwerkt uw persoonsgegevens dan ook in lijn met de Algemene Verordening Gegevensbeschermingsbescherming, in kracht getreden per 25 mei 2018. Bij het aangaan van de lesovereenkomst, waar het privacybeleid onderdeel van uitmaakt, wordt u geacht bekend te zijn met de wijze waarop, voor welk doel en voor welk tijdsbestek Osseforth Opleidingen uw gegevens verwerkt en zo ook indien gewenst verwijderd kunnen worden.  Osseforth Opleidingen verplicht zich, onvoorwaardelijk en onherroepelijk, tot geheimhouding tijdens en na beëindiging van de cursus- les- ofwel ieder andersluidende overeenkomst welke u met Osseforth Opleidingen aangaat van alle (bijzondere) persoonsgegevens waarvan zij het vertrouwelijke karakter kent of redelijkerwijs kan vermoeden. Osseforth Opleidingen garandeert dat al haar werknemers die toegang hebben tot persoonsgegevens van cursisten, gebonden zijn middels de aan de in dit artikel omschreven verplichting tot geheimhouding en zich daarbij onthouden van het kopiëren, doorgeven, overdragen of anderszins ongeoorloofd verspreiden van persoonsgegevens aan derden. Deze verplichting geldt slechts niet indien en voor zover openbaarmaking is geboden op grond van de wet en/of rechterlijke uitspraak, in welk geval de te openbaren informatie zo beperkt mogelijk zal worden gehouden.  

  Artikel 14 Vrijwaring
  A. De rijschool vrijwaart de leerling voor aanspraken van derden als gevolg van botsing, aan- of overrijdingen tijdens de rijles evenals tijdens het onderzoek, met uitzondering van die voorvallen die het gevolg zijn van opzet en/of grove schuld van de leerling, alsmede ten gevolge van gebruik door de leerling van een stof waarvan hij weet of redelijkerwijs moet weten dat het gebruik daarvan – al dan niet in combinatie met het gebruik van een andere stof- rijvaardigheid kan verminderen, zodanig dat de leerling niet tot behoorlijk besturen van een voertuig in staat moet worden geacht.
  B. Indien de leerling, ondanks zijn/haar verklaring, dat hem/haar bij rechterlijke uitspraak niet de bevoegdheid is ontzegd motorvoertuigen te besturen noch zijn/haar rijbewijs is ingevorderd, toch rijles neemt en indien de opgave onjuist is, vrijwaart de leerling de rijschool volledig en zal eventueel terzake de opgelegde boetes geheel vergoeden, evenals alle andere financiële consequenties geheel overnemen.
  C. De aansprakelijkheid van de rijschool is te allen tijde beperkt tot het bedrag waarvoor is verzekerd en waarvoor daadwerkelijk dekking wordt verleend. De rijschool is nooit aansprakelijk voor enige directe kosten en/of schade die voortvloeit uit of verband houdt met de lesovereenkomst.  

  Artikel 15 Beëindigen lesovereenkomst
  Indien de lesovereenkomst is aangegaan voor een vast aantal lessen of voor een vast overeengekomen periode (bv. een pakketopleiding) kan de leerling de lesovereenkomst slechts beëindigen om dusdanig dringende redenen, dat van hem/haar redelijkerwijs niet verwacht kan worden deze te continueren, onder gehoudenheid de prijs voor de al genoten lessen vermeerderd met de prijs van één lesuur, evenals de administratiekosten van € 75,00 en het door de rijschool reeds betaalde examengeld (CBR- of BNOR gedeelte). Indien een bedrag bij vooruitbetaling is voldaan, zal de rijschool het verschuldigde bedrag restitueren onder aftrek van het door hem aan CBR of BNOR betaalde toets/examengeld en een bedrag naar rato van het aantal al genoten lessen vermeerderd met een vergoeding gelijk aan de prijs van één lesuur evenals de administratiekosten.  

  Artikel 16 Klachten
  De leerling die klachten heeft over de uitvoering van de lesovereenkomst dient deze indien mogelijk voor het examen of toets kenbaar te maken teneinde de gelegenheid te bieden de klachten ter plaatse op te lossen. Indien de klachten niet naar tevredenheid worden opgelost kan de leerling de klacht voorleggen aan de directie van Osseforth Opleidingen. De klacht wordt direct in behandeling genomen en je ontvant binnen vijf werkdagen van ons een bericht. Klachten worden vertrouwelijk behandeld door de directie van verkeersschool Osseforth. Per e-mail te bereiken: frank@osseforth.nl Per telefoon te bereiken: 0464231200. Bij ontevredenheid over de afhandeling van de klacht kan er een brief worden gestuurd naar Verkeersschool Osseforth t.a.v. Klantenservice - Klachtenafhandeling - Business Park Stein 165 6181 MA Elsloo.

  Voor een onafhankelijke klachtenafhandeling kunt u BOVAG benaderen. Via www.bovag.nl/hulp-bij-klachten kunt u uw klacht indienen. Eventueel ook per telefoon te bereiken onder het nummer 030-659 53 95.

  Artikel 17 Annulering
  Annuleringsvoorwaarden:
  Annuleringen en/of verplaatsingen dienen uiterlijk 2 weken voor aanvang van de cursus te geschieden. Bij annuleringen en/of verplaatsingen binnen twee weken zal er 50% van het totale  cursusbedrag bij u in rekening worden gebracht.Bij annuleringen en/of verplaatsingen binnen 1 week voor aanvang van de cursus zal het totale cursusbedrag bij u in rekening worden gebracht, tenzij schriftelijk anders met u overeengekomen.

  Bij onvoldoende deelname aan een cursus heeft verkeersschool Osseforth het recht de cursus te annuleren, de rijschool zal in dergelijke gevallen alternatieve data voorstellen. Een dergelijke annulering ontslaat de cursist en/of klant nimmer van zijn verplichtingen jegen verkeersschool Osseforth.

  Eventuele tariefwijzigingen onder voorbehoud.

  Betalingsconditie: 30 dagen netto, tenzij schriftelijk anders met u overeengekomen

  Vernoemde prijzen zijn exclusief 21% B.T.W., tenzij schriftelijk anders met u overeengekomen.

Algemeen

 • Download de nieuwe Osseforth rijles app (voor alle Categorieën)

  Snel en gemakkelijk altijd alle lessen op je smartphone voor iedere les categorie!!

  Je krijgt direct een volledig overzicht van alle belangrijke onderdelen zoals:
  - Les afspraken
  - Theoriecursus
  - Simulator planning
  - CBR Examen
  - Voortgang
  - Openstaande facturen
  - Rijschool gegevens

  Tevens ontvang je voor elke afspraak een reminder zodat je nooit je afspraak zult missen.

  De applicatie staat gratis ter beschikking, aan deze applicatie kunnen geen rechten worden ontleend.

  Gratis te downloaden via de volgende link: play.google.com/store/apps/details

 • Hoe hoog is jullie slagingspercentage?

  Het slagingspercentage ligt voor alle categoriëen 10% tot 20% hoger dan het kringgemiddelde. Dit komt door:

  • Professionele en getrainde RIS rij-instructeurs;
  • Deskundige begeleiding;
  • Gebruik van praktijkbegeleidingsboekje en computerondersteunend onderwijs;
  • Aangesloten bij de BOVAG, mijn Camperrijbewijs, samenwerkende motorrijscholen (www.mot.nu), lid LBVI ( samenwerkende rij-instructeursopleidingen), lid LOCN (www.locn.nl) en lid mijnbromfietsrijbewijs.nl.
 • Ik wil een klacht indienen. Waar kan ik dit doen?

  Wanneer je ontevreden bent over (een onderdeel van) onze dienstverlening, dan horen wij dit graag zo spoedig mogelijk. Wij bieden je twee mogelijkheden voor het indienen van een klacht, te weten:

  Neem telefonisch contact op met telefoonnummer: 046 423 1200  of:
  Stuur een e-mail naar frank@osseforth.nl

  Een klacht wordt direct in behandeling genomen en je ontvangt binnen vijf werkdagen van ons een bericht. Klachten worden vertrouwelijk behandeld door de directie van verkeersschool Osseforth.

  Ben je niet tevreden over de afhandeling van je klacht, stuur dan een brief naar:
  Verkeersschool Osseforth T.a.v. Klantenservice - Klachtenafhandeling
  Business Park Stein 165
  6181 MA te Elsloo

  Gaat de klacht over een medewerker van Verkeersschool Osseforth?
  Wanneer je een klacht hebt over jouw rij-instructeur of over een kantoormedewerker dan wordt deze nooit behandeld door deze medewerker! De medewerker waarover de klacht gaat, wordt wel gehoord.

 • Ik wil graag een andere instructeur. Kan dat?

  Dat kan! We hebben meerdere instructeurs in dienst. Variëerend tussen man en vrouw, jong en oud. Een goede rijopleiding begint met een goede klik tussen kandidaat en instructeur.

 • Is een grote rijschool beter dan een kleine rijschool?

  Het voordeel van een grote rijschool is dat er iemand op kantoor aanwezig is die zorg draagt voor de planning, financiele afwikkeling en het inkopen van examens waardoor de instructeur alle aandacht aan de leerling kan geven. Ook gaat er geen tijd verloren van de rijles aan administratieve werkzaamheden.

  Verder heeft een grotere rijschool de mogelijkheid tot vervanging van de instructeur bij ziekte en vakantie. Je kunt kiezen uit 70 verschillende lestijden per week!!

 • Wat moet ik meenemen naar het examen?

  Altijd een legitimatiebewijs. Heb je een theoriecertificaat behaald, neem dit dan ook mee. Heb je al een rijbewijs, neem dit rijbewijs mee.

  Zonder geldige legitimatie en zonder benodigde papieren gaat het examen niet door. De betaalde kosten worden niet door het CBR gerestitueerd.

 • Wat zijn de betalingsmogelijkheden?

  Je kunt de rijlessen per les betalen, maar ook kun je het lespakket in drie termijnen betalen. Ook is het mogelijk om een gespreide betaling per maand af te spreken.

 • Zijn jullie bij een brancheorganisatie aangesloten?

  Ja, we zijn een driesterrenrijschool van de Bovag. Daarmee behoren we tot de beste verkeersscholen. Verder heeft de BOVAG standaard het BOVAG Garantiefonds, waardoor je als leerling beschermd bent tegen een faillissement van de rijschool. Gaat de aangesloten rijschool failliet, dan keert het garantiefonds de vooruitbetaalde lesgelden en examengelden uit.

Motorrijlessen

 • Hoeveel motorrijlessen heb ik nodig?

  Het aantal benodigde motorrijlessen varieert en wordt bepaald tijdens een proefles, waarin onze instructeur jouw vaardigheden beoordeelt. 

 • Wat kost motorrijles?

  Op basis van een proefles op de motor maakt de instructeur een inschatting van het aantal benodigde rijlessen. We bieden op maat gemaakte motorrijlespakketten aan voor een voordelige optie om je motorrijbewijs te halen. Bekijk onze cursusagenda voor actuele kosten, inclusief proeflessen.

 • Welke spullen moet ik aanschaffen voor mijn motorrijlessen?

  Tijdens je motorrijlessen bij Osseforth Opleidingen kun je gratis gebruik maken van een uitgebreid aantal helmen en diverse maten kleding. Je hoeft deze dus niet direct aan te schaffen. 

 • Hoe snel kan ik beginnen met motorrijlessen?

  Over het algemeen kun je binnen een week beginnen met motorrijlessen bij Osseforth Opleidingen. Binnen vier weken kun je op rij-examen. 

 • Moet ik ook een theorie-examen afleggen voor het motorrijbewijs?

  Iedereen moet een theorie-examen afleggen wanneer hij/zij een motorrijbewijs wilt behalen. Ook wanneer je al beschikt over een autorijbewijs. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig. 

8.9

Stel direct
een vraag

We reageren binnen 24uur