Extra uitleg rijksoverheid E achter B aanhangerrijbewijs

Wanneer E achter B nodig?

Je hebt een BE rijbewijs nodig als de aanhanger inclusief laadvermogen meer weegt dan de ledige massa van het motorvoertuig. Maar er zijn uitzonderingen op de regel. Met het E achter B rijbewijs ben je niet beperkt in het gewicht van de aanhangwagen die getrokken mag worden.

Wanneer BE rijbewijs niet nodig

Rijbewijs B geeft de bevoegdheid tot het besturen van een personenauto met een aanhangwagen die inclusief laadvermogen niet meer weegt dan 750 kilogram. Er bestaat echter een uitzondering op deze regel.

Je mag met het autorijbewijs een aanhangwagen trekken die meer dan 750 kilogram weegt als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • De aanhangwagen mag, inclusief laadvermogen, niet meer wegen dan de ledige massa van het motorvoertuig dat de aanhangwagen trekt
  • De toegestane maximum massa van de totale combinatie mag niet meer bedragen dan 3.500 kilogram

BE begrippen 

  • Met ledige massa van het motorvoertuig wordt bedoelt het gewicht van de auto zonder passagiers en lading. Je kunt de ledige massa van jouw auto opzoeken in het kentekenbewijs deel 1. 
  • Let op de maximale trekhaaklast, de technische mogelijkheden van het trekkend motorvoertuig. Deze maximale belasting staat vermeld op het kentekenbewijs.

Zelf E achter B rijden? 

Osseforth Opleidingen Limburg biedt verschillende mogelijkheden voor het behalen van het aanhangerrijbewijs. Onze vestigingen voor de regio Sittard-Geleen, Heerlen-Kerkrade en Maastricht verzorgen deze rijopleiding. Aarzel niet en schrijf je in voor een vrijblijvende proefles van 90 minuten voor € 78,65.

 
Extra uitleg E achter B aanhangerrijbewijs CBR - Osseforth | Osseforth Opleidingen - De trendsetter in Opleidingen © 2022