Aanhanger rijbewijs

Aanhanger rijbewijs halen

Aanhangerrijles volgen in Limburg 

Plan de aanhangerrijlessen in waar én wanneer het jou het beste uitkomt! Proeflessen starten vanuit Elsloo en Heerlen. Vervolgrijlessen starten ook vanuit Maastricht. Nieuwe startlocatie voor proefles en aanhangerrijlessen: Venlo!
Schrijf je in voor een proefles met de aanhanger van 90 minuten voor € 69,50.

Vooraf gemiddeld aantal aanhangerrijlessen en kosten weten

Wij adviseren altijd een proefles, je krijgt namelijk tijdens de rijles aanhanger een beeld van de instructeur en de rijinstructeur van jouw talent en vaardigheid. Na de proefles krijg je een uitgebreide evaluatie. Alle mogelijkheden worden besproken en een inschatting van het aantal aanhangerrijlessen en bijbehorende kosten wordt gegeven. 

Rijles aanhanger bij Osseforth Opleidingen Limburg 

Je krijgt een rij-instructeur aangewezen die bij je past. Je bepaalt zelf hoeveel aanhangerrijlessen je per week neemt. Het inplannen van de aanhangerrijles kun je samen met de instructeur doen of regel je met de planners.  
Na elke aanhangerrijles wordt je voortgang besproken. 

Dagen Tijden Maandag t/m vrijdag 08:00 - 18:00 Zaterdag 08:00 - 16:00


Het ook mogelijk om een rijles aanhanger in de avonduren te plannen.
 
Wil je je E rijbewijs in 1 dag halen? Schrijf je dan in voor een proefles. Een proefles met de aanhanger wijst uit of je hiervoor in aanmerking komt. 

Kies jouw aanhangerrijlespakket 

Osseforth Opleidingen Limburg biedt voordelig geprijsde rijlespakketten voor de aanhanger aan: 

 • Aantal rijlessen met de aanhanger
 • Praktijkexamen eventueel met herexamen garantie

Kies het rijlespakket dat het beste bij je past. 

Jij bent belangrijk 

Bij Osseforth Opleidingen sta jij, de kandidaat, voorop. Klanttevredenheid vinden wij erg belangrijk.

E rijbewijs in 1 dag halen!

Heb jij al veel rijervaring, is achteruitrijden met een gesloten aanhanger jou niet vreemd? Dan schrijf je nu in voor een proefles en je weet of je in aanmerking komt om je E rijbewijs in 1 dag te halen!

Proeflessen starten vanuit Elsloo en Heerlen. Vervolgrijlessen starten ook vanuit Maastricht. Nieuwe startlocatie voor proefles en aanhangerrijlessen: Venlo!

Aanpak aanhangerrijbewijs in 1 dag

Al vroeg in de ochtend begint het programma E rijbewijs in 1 dag. Jouw instructeur staat om 8:00 uur al klaar in één van onze vestigingen, Osseforth Opleidingen Sittard-Geleen, Heerlen-Kerkrade, Venlo en Maastricht. Omdat het E rijbewijs geen theoriegedeelte bevat, stap je meteen in de auto en begin je met oefenen. In de middag is je BE rij-examen gepland. Dus schrijf je in voor een proefles en haal het aanhangerrijbewijs in 1 dag!

Begintijd: 08:00 Pauze: 12:00 - 13:00 Rijexamen BE: 14:00

Waarom je kiest voor Osseforth Opleidingen Limburg 

 • Hoog slagingspercentage, 75% slaagt de 1e keer! 
 • Voor de rijopleiding BE is subsidie mogelijk
 • Overal in Limburg, er is altijd wel een dagopleiding mogelijk!
 • Klanttevredenheid van gemiddeld cijfer 8,7  via Springest 

Wanneer E achter B nodig?

Je hebt een BE rijbewijs nodig als de aanhanger inclusief laadvermogen meer weegt dan de ledige massa van het motorvoertuig. Maar er zijn uitzonderingen op de regel.

Met ledige massa van het motorvoertuig wordt bedoelt het gewicht van de auto zonder passagiers en lading. Je kunt de ledige massa van jouw auto opzoeken in het kentekenbewijs deel 1

Dé BE rijbewijs regels

 • Als de aanhanger inclusief laadvermogen meer weegt dan de ledige massa van het motorvoertuig
 • De massa van de totale combinatie meer bedraagt dan 3500 kilogram.

Met het E achter B rijbewijs ben je dus niet beperkt in het gewicht van de aanhangwagen die getrokken mag worden.

Overige bijzonderheden

 • Let op de technische mogelijkheden van het trekkend motorvoertuig, ofwel de maximale trekhaaklast. Deze maximale belasting staat vermeld op het kentekenbewijs.
 • Het trekkende voertuig mag niet meer dan 3.500 kilogram wegen. Is dit wel het geval dan heb je een vrachtwagenrijbewijs nodig.

Wanneer BE rijbewijs niet nodig

Rijbewijs B geeft de bevoegdheid tot het besturen van een personenauto met een aanhangwagen die inclusief laadvermogen niet meer weegt dan 750 kilogram. Er bestaat echter een uitzondering op deze regel.

Je mag met het autorijbewijs een aanhangwagen trekken die meer dan 750 kilogram weegt als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • De aanhangwagen mag, inclusief laadvermogen, niet meer wegen dan de ledige massa van het motorvoertuig dat de aanhangwagen trekt
 • De toegestane maximum massa van de totale combinatie mag niet meer bedragen dan 3.500 kilogram