Veelgestelde vragen

Motor

 • Dien ik zelf voor motorkleding en een helm zorgen?

  Nee, je kunt gratis gebruik maken van een uitgebreid aantal helmen en diverse maten kleding.

 • Hoe snel kan ik beginnen met motorrijlessen?

  Binnen een week kun je starten met je motorrijlessen. Binnen vier weken kun je op rij-examen. Op het het terrein waar je ook de intest hebt gevolgd.

 • Ik ben 24 jaar en ouder..

  Ben je 24 jaar en ouder…….
  Dan kun je direct opgaan voor het rijbewijs A . Het examentraject bestaat dan uit theorie-examen en een AVB- en AVD examen.

 • Ik ben jonger dan 24 jaar en wil motorrijden kan dit?

  Rijbewijs A1
  Als je jonger bent dan 24 jaar start je met het A1 rijbewijs.
  Je legt achtereenvolgens het theorie-examen A, het AVB- en het AVD examen af.

  A1-kandidaten mogen met 17 jaar beginnen met praktijklessen, mits ze een geldig rijbewijs B hebben of een theoriecertificaat A.

 • Ik heb geen autorijbewijs, mag ik starten met het motorrijbewijs?

  Ja, dat mag. Je moet echter wel eerst het theoriecertificaat voor de motor behalen. Je mag zonder geldig motortheoriecertificaat niet op examen voor de bijzondere verrichtingen.

 • Met welk merk motoren rijdt Osseforth Opleidingen?

  In Heerlen hebben we Yamaha motoren. Type XJ6 (600 CC) voor op het terrein en type MT07 (700 CC) voor op de weg. Sindskort is bovenstaande KTM naar Heerlen gekomen. Deze motoren wegen ongeveer 200 kilo.

  In Elsloo hebben we Honda motoren. Type CB650F + een KTM Duke 125 CC.

  We beschikken over verlaagde motoren dus maak je geen zorgen als je klein bent. Neem contact met ons op, dan helpen we je verder.

 • Moet ik ook een theorie-examen afleggen?

  Ja, iedereen moet een theorie-examen voor de motor afleggen. Ook al heb je het autorijbewijs al! Dit theoriecertificaat is 1,5  jaar geldig.

 • Motorrijbewijs A2

  20 jaar
  Per 31 december 2013 mag je voor je rechtstreekse rijbewijs A2 vanaf 20 jaar beginnen met rijlessen. Je moet dan het theorie-examen voor de motor al hebben gehaald of het autorijbewijs hebben. Als je Het theorie-examen voor de motor hebt gehaald, kun je vanaf 20 jaar praktijkexamen voertuigbeheersing en praktijkexamen verkeersdeelneming doen.

 • Vanaf welke plaats starten de rijlessen?

  De motorrijlessen starten vanaf het oefenterrein in Elsloo op de Businesspark 165.

  Woon jij in de omgeving Parkstad? Hier beschikken we over een eigen oefenterrein in Heerlen: Het adres is Beitel 94, voormalig Peppermill gebouw in Heerlen.

  Rijlessen op de openbare weg kunnen starten vanaf Elsloo, Heerlen of Echt.

 • Wat is het voordeel van het rijlessen op een motoroefenterrein?

  1.Alle rijlessen starten op dit terrein, je hoeft dus niet naar een parkeerplaats toe te rijden tijdens je rijles en daarna weer terug naar de rijschool. Je hebt ook geen last van overig verkeer.

  2.Het CBR examen vindt ook hier plaats. Dit is uniek ik Limburg en zorgt ervoor dat je in een vertrouwde omgeving op examen gaat.

  3.Het is veel veiliger om niet de openbare weg op te gaan met zo weinig rijervaring. Een instructeur kan immers niet ingrijpen.

 • Welke catergorieën zijn er?

  Vanaf 19 januari 2013 bestaat de motoropleiding uit 3 categorieën. De categorie waarin je valt is afhankelijk van je leeftijd.

  Categorie A1: Voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW

  Is voor leerlingen tussen de 18 en 20 jaar. Deze categorie bestaat uit 3 delen: het AVB (oefenterrein) examen, theorie-examen en het AVD ( op de weg) examen.

  Categorie A2: Voor motorfietsen tot 250 cc en maximaal 35kW

  Is voor leerlingen vanaf 20 jaar en voor leerlingen die 2 jaar in het bezit zijn van het A1 rijbewijs. Leerlingen die niet in het bezit zijn van het A1 rijbewijs moeten voor deze categorie het AVB (oefenterrein) examen afleggen, theorie-certificaat en het AVD ( op de weg) examen afleggen. Leerlingen die wel in het bezit zijn van het A1 rijbewijs hoeven alleen het examen AVD ( op de weg) af te leggen.

  Categorie A: voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen

  Is voor leerlingen vanaf 24 jaar en voor leerlingen die 2 jaar in het bezit zijn van het A2 rijbewijs. Ben je niet in het bezit van het A2 rijbewijs moet je voor deze categorie het AVB ( oefenterrein ) examen afleggen, theorie-certificaat en het AVD ( op de weg) examen. Ben je wel al in het bezit van A2 rijbewijs dan hoef je alleen het examen AVD ( op de weg) af te leggen.

8.9

Stel direct
een vraag

We reageren binnen 24uur