Wat is code 95

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst . Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. De invoering van code 95 moet leiden tot grotere verkeersveiligheid in Europa en het terugdringen van het aantal verkeersongevallen waarbij vrachtauto’s en bussen zijn betrokken. Daarnaast ook reductie van het brandstofgebruik en verlaging van de CO2 uitstoot. 

Voor wie is Code 95?

Als je beroepschaffeur op een vrachtwagen en/of een bus wilt worden dan dien je de Code 95 te behalen. Nadat de examens en toetsen hiervoor gehaald zijn laat je de Code 95 bijschrijven aan je rijbewijs. Deze code is 5 jaar geldig en moet elke 5 jaar verlengt worden door middel van nascholing.

Basiskwalificatie Code 95 en Nascholing Code 95

Iemand die beroepschauffeur op een vrachtauto en/of bus wil worden, moet het noodzakelijke rijbewijs en code 95 (basiskwalificatie) halen. Deze zijn 5 jaar geldig en worden erna verlengd doormiddel van Nascholing Code 95. Om de code 95 te behouden dienen alle beroepschauffeurs elke 5 jaar 35 uren nascholing te volgen waarvan minimaal 7 uren praktijk nascholing. Nascholing kan alleen gevolgd worden indien u in bezit bent van de basiskwalificatie.