Extra uitleg rijksoverheid motorrijbewijs A

Motorrijbewijs A, theorie en praktijk

Er bestaan drie soorten motorrijbewijzen. Je leeftijd, ervaring en de capaciteit van de motor bepalen voor welk rijbewijs je in aanmerking komt.

Om het motorrijbewijs te halen moet je met goed vervolg het theorie- en de praktijkexamens halen.  Er zijn twee praktijkexamens, te weten Voertuigbeheersing deel 1 en Verkeersdeelneming deel 2. Het motor theoriecertificaat moet je behalen voordat je voor je rij-examen Voertuigbeheersing op gaat. Maar als je al in het bezit bent van het autorijbewijs, dan hoef je pas het theoriecertificaat te halen voordat je het rij-examen Verkeersdeelneming aflegt.

Categorieën motorrijbewijs 

Er zijn drie verschillende motorrijbewijzen:

 • Categorie A1 
  Met motorrijbewijs A1 mag je rijden op motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW.
 • Categorie A2 
  Met dit motorrijbewijs mag je rijden op motorfietsen met maximaal 250 cc en 35 kW.
 • Categorie A met code 80
  Met een motorrijbewijs A code 80 mag je op alle A2 motorfietsen rijden. Code 80 vervalt automatisch na 2 jaar, dan mag je op alle motoren rijden. Maar ben je dan nog geen 24 jaar, dan moet je een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder aantekening. 
 • Categorie A 
  Met een motorrijbewijs A mag je op alle motorfietsen (onbeperkt vermogen) rijden. 

Beginnende motorrijder 

Als je 17 jaar bent geworden kun je al beginnen met rijlessen nemen en leren voor je theorie. Let wel op dat je pas praktijkexamen mag doen vanaf je 18e verjaardag en het theoriecertificaat "slechts" 1,5 jaar geldig is. 

RijbewijsLeeftijd rijlessenLeeftijd theorie-examenLeeftijd praktijkexamen
A1171718
A2201720
A met code 80 211721
A231724


Doorstromen van A1 naar A2 en A

Ben je jonger dan 20 jaar dan moet je starten met het A1 rijbewijs. Wil je een zwaardere motor rijden dan moet je twee jaar later een aanvullend praktijkexamen afleggen. Je mag dan op een A2 motor rijden. Weer twee jaar later mag je wederom een aanvullend praktijkexamen afleggen om in het bezit te komen van het rijbewijs A onbeperkt . Omdat je een doorstromer bent, hoeft je theoretische kennis niet meer apart voor het A2 en A rijbewijs getoetst te worden. 

RijbewijsErvaringLeeftijd rijlesLeeftijd praktijkexamen
A2Rijbewijs A1 minimaal 2 jaar in bezit1920
ARijbewijs A2 minimaal 2 jaar in bezit2122

 

 
Extra uitleg motorrijbewijs rijksoverheid - Osseforth | Osseforth Opleidingen - De trendsetter in Opleidingen © 2023