Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs die verplicht is voor beroepschauffeurs binnen de Europese Unie. Chauffeurs die een voertuig besturen waarvoor rijbewijs C, CE, D of DE vereist is, moeten deze code op hun rijbewijs hebben staan.
De wetgeving rondom Code 95 is vastgelegd door de overheid en wordt gecontroleerd door instanties zoals het CBR. Het doel is om de verkeersveiligheid te verbeteren en ervoor te zorgen dat chauffeurs hun kennis en vaardigheden up-to-date houden.
Code 95 is verplicht voor iedereen die beroepsmatig rijdt met een voertuig waarvoor rijbewijs C, CE, D of DE nodig is. Dit geldt voor vrachtwagenchauffeurs, buschauffeurs en andere beroepsmatige bestuurders binnen het goederen- en personenvervoer.
Er zijn enkele uitzonderingen waarbij je vrijstelling krijgt voor Code 95:
Twijfel je of je Code 95 nodig hebt? Doe dan deze test bij de Rijksoverheid of neem vrijblijvend contact op met ons.
Schrijf je vandaag nog in voor onze erkende Code-95 cursus.
De Code 95 nascholing bestaat uit verschillende cursussen die bijdragen aan de vakbekwaamheid van beroepschauffeurs. Minimaal 7 uur van de verplichte 35 uur moet praktijktraining zijn, zoals een rijvaardigheidstraining of training in defensief rijden.
Enkele populaire cursussen zijn veiligheid en EHBO (om te weten hoe je handelt bij noodsituaties), lading zekeren (voor veilig en efficiënt laden), zuinig en milieubewust rijden (voor brandstofbesparing en minder uitstoot), digitale tachograaf en rij- en rusttijden, en gezondheid en ergonomie voor chauffeurs.
Niet alle cursussen die aangeboden tellen mee voor Code 95. Laat je door onze specialisten adviseren over de beste keuze voor het samenstellen van jouw Code 95 nascholingspakket.
Het CBR biedt een overzicht van goedgekeurde opleidingen, waar je ook Osseforth Opleidingen kunt terugvinden als betrouwbare aanbieder van Code 95.
Code 95 is vijf jaar geldig en wordt bijgeschreven op je rijbewijs. Om deze geldigheid te behouden dien je als beroepschauffeur vóór de start of vervaldatum van je Code 95 minimaal 35 uur nascholing te hebben afgerond, waarvan ten minste 7 uur praktijktraining.
Het is belangrijk om hier op tijd mee te beginnen om te voorkomen dat je tijdelijk niet mag rijden en dus niet kan werken. De volledige richtlijnen en specifieke details vind je op de website van de Rijksoverheid.
Bij het verlengen van Code 95 worden regelmatig fouten gemaakt. Voorkom fouten en zorg ervoor dat je continu bevoegd blijft om beroepsmatig te werken.
Begin op tijd aan je nascholing
Wacht niet tot het laatste moment, want je riskeert dat je Code 95 verloopt en je (tijdelijk) niet kan werken.
Volg de juiste cursussen
Controleer altijd of een cursus officieel erkend is aangezien niet alle opleidingen tellen mee.
Zorg voor voldoende praktijkuren
Van de 35 uur nascholing moet minimaal 7 uur praktijktraining zijn.
Het behalen en behouden van Code 95 is niet alleen een verplichting, maar ook een kans om jezelf als beroepschauffeur te ontwikkelen. Werkgevers waarderen chauffeurs die actief bezig zijn met hun ontwikkeling. Door de juiste cursussen te kiezen, kun je je specialiseren en je carrièremogelijkheden vergroten.
Regelmatige nascholing zorgt ervoor dat je beter op de hoogte bent van de nieuwste verkeersregels en rijtechnieken, meer kans hebt op betere banen binnen de transportsector en zuiniger en veiliger leert rijden, wat je aantrekkelijk maakt voor werkgevers.
Voor welke opleiding wil je een proefles boeken?